БСП не е предала на държавния архив стенограмите от ключови пленуми на Централния комитет на БКП от 1989 година, предаде bTV.

Непосредствено след падането на Тодор Живков от власт Политбюро решава да отмени порционните пари за "червения" апарат. Системата е въведена през 1962 г. и е йерархизирана. В продължение на 27 години член на ЦК е вземал по 900 лв за храна на месец, а кандидат-член - по 700 лв. без индексацията. Тези суми най-често се равняват на 10 стартови заплати.

Най-много е получавал бившият лидер на комунистическата партия, но в документите не е посочено каква е била сумата.

"Става дума за една нова класа, която е дошла да замести буржоазната класа, но тя де факто се е конструирала като една нова буржоазия с много повече привилегии", коментира началникът на архива доц. Михаил Груев.

28 години от "дворцовия преврат" в БКП

28 години от "дворцовия преврат" в БКП

На 10 ноември 1989 г. Живков сдава властта

До 1989 г. висшата номенклатура е имала и привилегията да разполага с обслужващ персонал - "да поддържат слугини или, както се нарича по-лицеприятно - домашни помощнички, за сметка на бюджета през Управлението за безопасност и охрана (УБО)", уточняват от архивите.

Архивистите са открили неочаквано, че БСП не е предала за съхранение документите, разкриващи истината за събитията непосредствено след 10 ноември 1989 г.

Заради страх от обществено недоволство решението от 22 ноември 1989 г. е секретно и остава в тайна. Неизвестни за историята се оказват и детайлите около падането на Живков.

От БСП са отказали да отговорят на въпрос на bTV защо стенограмите не са предадени.