Изпълнителното бюро на БСП реши да не подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ - нито за участие, нито за подкрепа. Решението съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията.

Направихме достатъчно да дадем сигурност и стабилност, да дадем бюджет, който да гарантира социално спокойствие. Цял месец и половина ги чакаме - днес не получихме ясна представа какво правителство, с какви задачи, каза Нинова.

Хаосът и лицемерието не може да продължават, имат своята стъпка към ПП/ДБ, те са едно и също - те са коалиция на войната, те са джендърската коалиция и те са на ход, категоричен бе лидерът на БСП. Социалистите се оттеглят от преговори с първия мандат - с ГЕРБ, без ГЕРБ с експерти или без.

Нинова обясни, че ГЕРБ сбъркали концепцията за съставяне на правителство. Винаги сме мислили, че трябва да дадем всичко от себе си, че да има България редовно правителство и работещ парламент. Борисов извади партиен кабинет, той излезе със свой задачи и приоритети - това е грешка, подчерта тя.

анкета

Нужни ли са нови избори?

Виж резултати

Не, трябва партиите да съставят правителство 38.4%

Не, да остане служебното правителство 11.9%

Да, този парламент не може да излъчи кабинет 26.4%

Да изчакат до местните избори 7.0%

Избори до дупка 16.2%

Нинова разбрала от екипа на ГЕРБ, че приемат предложението на БСП за бюджета като най-важна тема и дефицитът да се ограничи поне 4.5%, за да има пари за деца, младите, учителите, лекарите и икономиката. Това било обещано на БСП от страна на ГЕРБ, но след срещата на ГЕРБ с ИТН е направена заявка, че дефицит от и под 3% е възможен.

Борисов действа на принципа - кой каквото иска, да му го даде, разкритикува Нинова действията на ГЕРБ. "Това е крайно несериозно, така не може да се прави правителство, така не може да се управлява държава", изтъкна Нинова.

Остава категоричното искане на БСП да не се изнасят оръжия за Украйна, социалистите категорично са против, като настояват за дипломация и мир. ГЕРБ обаче отговорили, че всяка партия си има различия, а правителството щяло да направи "това, което трябва". "Абсолютно задкулисие - дайте гласовете да мине правителството, а то да си действа както иска. Резервна гума и резервен пръст на бутоните няма да бъдем", отсече Нинова.

БСП питали ГЕРБ дали мислят да прегазят българската Конституция и да приемат Истанбулската конвенция, по което също не срещнали разбиране.

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Сблъсъкът Габриел - Нинова по линия Истанбулската конвенция и Украйна

Според Нинова ГЕРБ са сбъркали подхода от самото начало