БСП разкритикува председателството ни.

Лидерът Корнелия Нинова посочи, че столетницата е направила обективен анализ. Добра организация със слабо изпълнение, виждат от БСП. Освен това ръководството ни на ЕС било красива опаковка без съдържание. Задълбочи се разделението между европейските държави, подчерта тя.

Не сме били този лидер, който да обедини. Нямало институционално единство за председателството. В това време се убила конкурентоспособността. Нашите производители били в неконкурентна среда. Не се е случила и кохезията.
Българското европредседателство не успя да защити кохезионната политика, отсече Нинова.

Не е променено Дъблинското споразумение. По тема миграция не сме постигнали нищо. За Шенген също няма напредък, по думите на соцводачът.
Провалили сме се и по социалната тема. Позитивното е постигнатото по програма Еразъм. Положително от Позитано 20 оцениха поставянето на темата за Западните Балкани. Обаче и там на половина сме се справили.

Присъединяването на Западните Балкани остава едно добро пожелание, смята Корнелия Нинова.

72 протеста за шест месеца, за изчислили червените. Огромни части от българското общество излязоха на протест, подчерта соцлидерът. Това е истинската реална оценка на българския народ, по думите й. Освен това има и отлив на човека чуждестранни инвестиции. В този период българският бизнес е изнесъл инвестициите си навън.

Еднопартийно мероприятие, PR на премиера е нашето европредседстелство, според Корнелия Нинова. Правителството нямало позиции по важните за страната проблеми. Трябваше да се търсят съюзници навън, смята тя.