Има ли разнобой в управлението? Това попита социалистът Николай Цонков.

Червените искат в пленарната зала да дойдат министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Подозрението не левите е заради ремонта на СУ -25. Те виждат разминаване в изявленията на двамата министри по темата.

В Русия пък председателят на парламента Цвета Караянчева обявила, че руски експерти ще помогнат с ремонта. Затова Цонков поиска с нейно съдействие да се изясни ремонта на изтребителите. Парламентарният шеф обеща да повика двамата министри.

Ремонтът на самолетите СУ-25 е пред провал – беларуският завод е под санкции

Ремонтът на самолетите СУ-25 е пред провал – беларуският завод е под санкции

Договорът е блокиран…

Припомняме, в края на миналата година министерството сключи договор с 558-и авиационен ремонтен завод в Беларус за поддръжката на 14-те машини, които все още са на въоръжение в българската армия. При сключването на сделката обаче не е отчетен фактът, че Беларус е в обхвата на европейски санкции.

Преди дни в медиите се появи информация, че ремонтът на руските самолети СУ- 25 е пред провал, след като Министерството на отбраната е установило, че заводът е обект на санкции, когато е направило опит да преведе на завода първия транш по договора и контролните механизми на обслужващата банка са засекли проблема. Оттогава изпълнението на сделката е блокирано.

Кабинетът одобри плащане за ремонт на щурмовите ни самолети Су-25

Кабинетът одобри плащане за ремонт на щурмовите ни самолети Су-25

Парите са от възстановените през 2019 г. по сметка на Министерството на отбраната