БСП реагира остро изказването на военния министър Тодор Тагарев от сутринта, но и изложи въпросите, които смята да му зададе на заседанието на ресорната комисия, което поиска. Такова заседание предстои, но все още не е свикано.

Кристиан Вигенин на брифинг в партийната централа подчерта, че партията се отнася с уважение към българската армия, но поиска и Тагарев да не се идентифицира с нея. Ние не сме срещу българската армия, а срещу неговите действия и позиции, подчерта социалистът.

Вигенин заяви, че самият Тодор Тагарев е заявил, че желае изслушването му в комисия да бъде открито, затова и на брифинга в централата на "Позитано" представиха въпросите, които смятат да му зададат.

Първият - Как увеличеното присъствие на сухопътни войски у нас ще засили сигурността ни, недоумява Вигенин. Става въпрос за заявката за увеличаване на контингента на войски на НАТО у нас. Вигенин конкретно визира Ямболска област и попита как тези планове ще бъдат съгласувани в местните общности. Също така, поиска анализ и разчет как това ще увеличи сигурността на страната, въпреки че решенията за тези бази са стари.

Вторият въпрос на БСП към Тагарев иска отговор как се оценяват руските сили в Черно море. "Няма отговор какви са нашите спосоности в Черно море. Какви са причините НАТО да има разширено присъствие в Черно море, при положение, че самият Тагарев казва, че силите на Русия са отслабнали?"

Третият въпрос е ще даваме ли С-300 на Украйна, като от БСП имали информация, че се планира това да стане на две стъпки - първо боеприпасите, а след това и самите установки, които пазят АЕЦ "Козлодуй" и столицата София.

Четвъртият въпрос е свързан с недокомплекта в армията и затова, че в последно време са се увеличили рапортите за напускане.

И последният, пети, въпрос е свързан с намеренията на военното ведомство за резиденция "Лозенец". Смята ли МО или изпълнителна агенция "Военни клубове" да прехвърли управлението й към МС, след което да последва приватизация и на нейно място да бъде изграден жилищен комплекс. "Резиденция "Лозенец" не може да става жертва на временни правителство и на алчността на олигарсите", заяви Кристиян Вигенин.