БСП ще подари на Румяна Желева глобус, за да онагледява пътуванията си. „Съобразявайки се с кризата, решихме да й подарим глобус, в по-добри времена да й подарим и GPS, ако премиерът не ни изпревари, за да може по всяко време да знае къде се намира неговия еврокомисар".

Това обяви след изпълнителното бюро на БСП секретарят по международната дейност Деница Златева.
Критикувайки правителството за получения най-слаб ресор в ЕК, експремиерът Станишев цитира външни издания като Файненшънъл таймс, където се посочва, че България е получила портфейл лека категория.

По думите на Станишев еврокомисарският ресор на Желева е първия сериозен провал на българското правителство на европейска сцена. Последиците ще бъдат носени от българските граждани, тъй като България ще е в периферията на формирането на европейските политики, подчерта Станишев.

Според него ресорът на Желева не е изненада, тъй като премиерът Борисов е заложил на партийния подход и е бил противоречив в изказванията и действията си.

Станишев припомни критиките на Борисов по отношение на предишната ни еврокомисарка Меглена Кунева, както и разнопосочните му искания за еврокомисарски ресор - междудържавно и междусъседско сътрудничество; регионална политика; научни изследвания и иновации; енергетика.

Станишев пожела на Румяна Желева да издържи с достойнство въпросите в комисията, която ще разглежда кандидатурата й.