БСП предлага нов закон за архивите на Държавна сигурност (ДС), с който се отменя досегашният Закон за досиетата и се закрива Комисията по досиетата. Тази комисия внася раздори в българското общество, обяви на брифинг Атанас Мерджанов и допълни: "За нищо друго тя не допринесе".

Червените предлагат Комисията по досиетата да се трансформира в Институт за националната памет, като нейният председател ще се избира от Народното събрание по предложение на Министерския съвет за срок от пет години.

Социалистите предлагат тълкуване на картончето (когато няма досието, а е останало само картонче, б.р.), което да не може да е доказателство за принадлежност към ДС. Със закона също така се разграничават доносниците от служителите, бранили държавата ни.

Институтът за национална памет ще проверява за принадлежност към службите на тоталитарния режим и ще осигурява достъп до архивите за изследователска и издателска дейност.

Дейността на сега действащата комисия се дискредитира от самата нея, коментира и депутатът Таско Ерменков. Той критикува идеята на управляващите да се разшири кръгът на проверяваните лица.
Стига се до абсурдни размери, убеден е левият депутат и предположи, че и при сключване на брак ще трябва да се обявява принадлежност към ДС.

Иначе стана ясно, че левицата се готви сериозно за вота на недоверие и оформя мотивите.

Червените подчертаха още, че не са организатори на днешните протести, но не са изненадани от тях.

От ГЕРБ и РБ реагираха веднага на брифинга на червените, като Мартин Димитров обяви, че социалистите не искали да бъдат обявени новите кредитни милионери. Реформаторите предлагат разширяване на проверяваните лица и са наясно, че левицата няма да ги подкрепи.

Вносителите очакват да видят как ГЕРБ и Патриотичният фронт ще гласуват техните идеи и настояват другите формации да се обявят кой кой е без шикалкавене. Прави се опит за замазване на следите от КТБ, категоричен е Мартин Димитров.

Методи Андреев, който е съвносител, обвини БСП в конфликт на интереси по предлагания от тях закон, тъй като Таско Ерменков бил обявен за принадлежност към службите за сигурност на тоталитарния режим.

В България задкулисието е реална власт, смята Андреев и обяви предлагания от десницата закон за "бяла лястовица". Той се надява този проект един ден да стане закон за националната памет.