тотю младеновДепутатите от БСП поискаха социалният министър да предприеме спешни мерки срещу влиянието от поскъпването на живота. Според лидера на БСП Сергей Станишев правителството си е позволило да атакува конституционните устои на социалната държава с идеята за т.нар фискален борд.

По инициатива на ПГ на БСП в парламента се проведе дебат за обедняването на населението.

Станишев беше категоричен, че това, от което България се нуждае, не е фискален борд, а съгласие за социалното развитие на обществото. Той каза, че би го нарекъл „Пакт за социална защита на българските граждани".

Станишев беше категоричен, че парламентът не бива да подкрепя политиката на правителството на бездействие пред увеличаващите се цени. Бившият премиер изтъкна, че нивото на минималната заплата е под ръба на бедността, което нарежда страната на последно място в Европейския съюз.

Социалистката Мая Манолова упрекна управляващите от парламентарната трибуна, че не компенсират доходите на най-уязвимите български граждани и подчерта, че правителството не гарантира оцеляването на социално слабите и хората от рисковите групи.

Тя попита Тотю Младенов какво прави, защо е социален министър, помага ли на рисковите групи и задава ли си въпроса какво може да се купи за 5 лева. Дали с тези темпове на обедняване кортежите няма да имат какво да бутнат, пътувайки по магистралите, запита тя.

Манолова е категорична, че от социалния министър гражданите очакват да решава проблемите и му заяви, че в това правителство изпълнява само „декоративни функции" и никой не му обръща внимание.

От парламентарната трибуна социалният министър Тотю Младенов заяви, че Министерството на труда и социалната политика ще инициира след 31 март дебат между правителството и социалните партньори за възможностите за „разумно увеличаване" на минималната работна заплата още през тази година.

Министърът допълни, че ще се търси и възможност за увеличаване на гарантирания минимален доход, а оттам - и на социалните помощи и добавки.

След изслушването на Младенов депутатите отхвърлиха предложението на БСП за компенсиране на ръста на цените чрез системата за социално подпомагане.

Мнозинството възложи на социалния министър да информира парламента всяко тримесечие за ръста на цените.