13 000 души останаха без личен асистент. Това заяви в НС социалистката Надя Клисурска по време на парламентарния контрол. МТСП не осигурило средства за подпомагане на тези хора и започнало да говори за пари.

28 000 попадат в обхвата на нуждаещите се от лични асистенти. Червеният депутат е притеснена, че част от хората няма да успеят да получат услугата личен асистент. Имало общини, с които се отказва приемът на заявленията за лишен асистент.

Социалният министър Деница Сачева отговори, че са предприети всички действия за подпомагане на хората в нужда. 30 011 са подали молби за оценка. Над 28 000 са констатирани, че имат действителна нужда. Около 22 000 са личните асистенти, като те често са членове от семейството.

Непрекъснато имало проблеми при прилагането на закона за социалната грижа. Сачева посочи, че няма финансовият фактор да е водещ, но не трябвало и да се пренебрегва, тъй като недостигът за покриване на нуждите на всички нуждаещи се е 240 милиона лева.

Клисурска е притеснена, че средства за целта ще стигнат до средата на годината. Законът за личната помощ беше изстрадан, изтъкна червената депутатка. На нас ни е ясно, че средства няма да стигнат, заяви още тя.