"Президентът се изживява като ястреб, а правителството - също като някакъв вид пернати".

Това е обявил лидерът на социалистите Михаил Миков в доклада си пред националния съвет на партията, който бе закрит за медиите и представен само пред членове на партията.

Според него управляващите нямали никаква воля да отстояват националния интерес. Червеният лидер бил убеден, че продължават опитите България да бъде вкарвана в риторика на квази война с Русия, за който сме продължавали да нямаме категорична държавна позиция. Такава позиция сме нямали и за случващото се в Близкия Изток и Северна Африка, посочи соцлидерът.

Относно вътрешната политика Миков констатирал, че Бюджет 2016 застрашава сигурността и мира в държавата. "Бюджетът ще доведе до още бедност, неравенство, социална дезинтеграция и разруха в устройството на обществото и държавата", категориечн бил Миков.

По думите му, левицата прави предложения преди второ четене, в които да минимизира щетите. За пореден път той е изтъкнал пред социалистите, че партията няма да подкрепи Бюджет 2016 при гласуване в парламента.

Причина за това е мнението му, че проекто-бюджетът е несъвместим с националния интерес и ще обслужва тесен кръг от хора. По това кой ще подкрепи бюджета в зала, ще познаем кой стои близо до този тесен кръг и кой реално отстоява интереса на хората, споделил е Миков пред другарите си.

Днешният пленум трябва да реши кога ще се проведе конгресът на столетницата. Вероятните дати са към края на април 2016 година.

В проекторешение на НС се посочва, че той ще бъде свикан в периода от 11 до 30 април 2016 г. Дневният ред, точната датата и мястото на Конгреса ще бъдат конкретизирани през януари.

Националният съвет утвърждава и сроковете за провеждане на отчетно-изборна кампания в БСП, като ще отговаря за протичането й според партийния устав. Пълният цикъл отчети и избори се насрочва за периода от 1 февруари 2016 г. до 10 април 2016 г., предвижда проекторешението.

Важна точка от дневния ред е и решението в периода до 31 януари 2016 г. да се установи количественият и качественият състав на партийните организации, а основните партийни организации да проведат събрания, на които да се констатира действителният членски състав и да бъде приет финансов отчет.