В присъствието на зам.председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Ян Маринус Виерсма бе представена листата за евродепутатските избори на коалицията между БСП и движението за социален хуманизъм „Платформа европейски социалисти".

Това наименование, както подчерта лидерът на БСП Сергей Станишев, не е случайно.

Ние сме част от едно от най-влиятелните политически семейства в ЕС - това на европейските социалисти, с много голяма солидна, сплотена и ефективна парламентарна група и ни предстои да извоюваме доверието на българските избиратели така, че социална алтернатива да бъде още по-силно застъпена в ЕП и нашите европейски депутати да отстояват социалния характер на Европа и социалните приоритети, които засягат всеки гражданин в ЕС, заяви още лидерът на БСП.

Листата беше представена от нейния водач - Кристиан Вигенин, който избра азбучния ред.
„Посланието ни е, че ще работим за социална Европа и социална България в социална Европа", заяви Вигеннин.

Той поясни, че името на коалицията - „Платформа европейски социалисти", прави кандидатите не само кандидати на БСП и на Движението на социален хуманизъм, а и кандидати на ПЕС.

Вигенин каза, че може би половината от евродепутатите, които трябва да излъчим на 20 май, ще бъдат именно от „Платформа европейски социалисти".

Ян Маринус Виерсма изрази надежда, че всички те ще бъдат до един избрани за депутати в ЕП.

Той каза, че е впечатлен от качеството на хората в листата и похвали съставителите й за постигнатия баланс между половете.