Декларация срещу форми на политическо преследване на членове и симпатизанти на БСП и други български граждани, свързани с управлението на страната в периода 2005 - 2009 г. подготвя пленумът на партията.

Сред поводите да възрази БСП са масовите уволнения, извършвани на принципа „вкупом ги назначавахте - вкупом ще ги уволняваме", без съобразяване със законите и изискванията на ЕС и вътрешните нормативни актове.

От БСП посочват, че това води до блокиране на администрацията, намаляване на капацитета за усвояване на еврофондовете, напрежение и ненормална обстановка за работа. Друг мотив за декларацията, посочен от партията, са безпрецедентните действия за наказателно преследване на ръководни кадри на бившето управление.

„Указанията на премиера, че „за дейността на един министър ще се съди по броя подадени материали на прокуратурата, а не по действително свършената работа" отклоняват вниманието от ключовите за страната проблеми като преодоляване на кризата и гарантиране на социалните права", се посочва в проекта на декларацията.
„В някои случаи се стига до абсурдни обвинения, а в други - въпреки неимоверните напъни на управляващите, обвиненията се пукат като балон още в досъдебната фаза", се посочва още в проекта.

В декларацията се засяга и казуса с гаранцията на Емилия Масларова - „Още по-абсурдни са вземаните под натиск мерки за процесуална принуда спрямо обвиняемите. Те очевидно не целят да попречат на обвиняемите да се укрият или да извършат престъпление, нито са съобразени с имущественото им положение, каквито са изискванията на НПК.
Определените мерки за гаранция от по 50 хил. лв., 30 хил. лв., 10 хил. лв. и т.н. се разминават с всички приети критерии за съдебна практика у нас и в европейските страни и целят унищожаването и притискането на обвиняемите лица".

В проекта за декларация се изтъква още, че тези действия се извършват в условията на засилена полицейщина, нарушаване на демократичните стандарти и грубо вмешателство на изпълнителната и законодателната власт в дейността на съдебната.

„Стана практика присъди да се издават от министри и политически лидери, да се настройва обществено мнение, да се фабрикуват обвинения и процеси", се заявява в декларацията и се изразява съжаление, че някои представители на прокуратурата стават волни или неволни съучастници на политически преследвания.

Посочва се още, че изобилстват случаи на предварително изтичане на информация по предстоящи действия и намерения на обвинителите, случаи на нарушаване на следствена тайна и груби нарушения в процесуално-следствените действия, както и необосновани мерки на репресия.

„В последните дни сме свидетели и на друг натиск върху българските съдилища, довел до стискане на зъби за последно и констатации, че изявленията на министър Цветанов са истински натиск и манипулиране на българските съдилища, до декларации на редица съдебни институции", пише още в документа.

Възразявайки, Националния съвет на БСП с документа декларира: „Ние сме за отговорност на всички български граждани, но в рамките на нашето законодателство и европейските стандарти; ще се противопоставим енергично на всички опити за политически преследвания и нарушения на законите и ще осигурим защитата на всички необосновано репресирани".

С декларацията се отправя предупреждение, че БСП ще запознае всички европейски институции с нарушенията на правата на гражданите у нас.
В документа се изразява още, че БСП ще подкрепи независимостта на българските съдилища от грубото вмешателство в тяхната работа и ще разкрие всички закононарушения в досъдебната фаза на процесите.

БСП ще се обърне към всички областни и общински организации на БСП да защитят и отстояват правата на необосновано и незаконно уволнените и репресирани техни членове, симпатизанти и всички български граждани.

В началото на пленума стана ясно, че БСП изисква от правителството да изпълни конституционните си задължения за спазване на законите и да гарантира здравето на хората.
От партия се обявиха против хаотичните и демобилизиращи здравната система действия на правителството.