БСП иска да засили парламентарния контрол с връщане на блиц контрола. Предложението направи в пленарна зала червеният депутат Крум Зарков.

Според него този способ, важащ в предишни парламенти, се доказал като ефективен метод за контрол върху изпълнителната власт. От началото на мандата министър-председателят се явил няколко пъти в Народното събрание.

По думите му медиите често водели абсурдна проправителствена политика.

Съпартиецът му Филип Попов е изумен, че няма дебат по толкова важен въпрос. Важните държавни въпроси се решавали в зала, не в изпълнителната власт. Живеем в динамични времена, подчерта той. Именно това налагало връщането на блиц контрола.

Каква прозрачност, има министри, които не са виждани с месеци, обясни и Павел Шопов от "Атака". Управляващите не искали Бойко Борисов да се вика често в НС. Националистът иска в зала да идват самозабравили се министри и вицепремиери, както се изрази той. "Атака" е за връщане на блиц контрола.

Таско Ерменков от БСП иска да възтържествува парламентаризма, левите не искали блиц контрола, за да ги ощастливява Борисов. Според него премиерът изпитвал алергия да влиза в сградата на парламента.

Ерменков настоя поне веднъж да идва в парламента и да отговаря на неудобни въпроси, а не да отговаря на въпросите на платени журналисти. Освен това социалистът заподозря Борисов в некомпетентност.

Веселин Марешки скочи и обясни, че хората събирали капачки да оправят здравеопазването, а левицата искала премиера в зала. Винаги при нужда Борисов щял да бъде викан в парламента. "Воля" се опасява, че социалистите пак ще напуснат парламента и хората на Марешки щели да са единствените, които трябвало да изпитват министър-председателя.