БСП отстъпват от 10-процентния данък, стана ясно от думите на депутата Георги Търновалийски пред БНР.

"В този парламент за втори път опитваме да вкараме предложение за прогресивно подоходно облагане. В предишния - веднъж, но партньорите, с които бяхме в управлението, не ни подкрепиха" каза Георги Търновалийски.

Народният избраник от партията, която наложи плоския данък призна, че тежестта е поета от най-нуждаещите се. "Считаме, че в условията на тази тежка криза, която я поеха най-бедните слоеве от населението, е несправедливо това данъчно облагане. Оптималната система за данъчно облагане на доходите изисква да се намери компромис между принципа за справедливост, който ние преследваме, и, разбира се, този за ефективност", каза Търновалийски.

От БСП търсят вариант, в който бюджетът да не пострада, но работещите бедни да не бъдат облагани с данъци, уточни депутатът, който припомни, че в повечето страни в Европа облагането е прогресивно.

"Считаме, че плоският данък изигра своята роля. Той беше въведен в едно друго състояние на икономиката и на страната, така че вече е време той да бъде променен със справедливо подоходно облагане", каза депутатът от левицата.

Той заяви, че от неговата група ще предложат отново текстове, които да връщат семейното подоходно облагане.

"Границата на необлагаемия минимум, която обсъждаме, е между минималната работна заплата и 500 лева. Идеята ни е работни заплати до 1550 лева да нямат промяна в размера на данъка спрямо досегашното облагане.

Обсъждани засега стойности са 15% облагане на заплати от 2000 до 3000 - 20%. 30% е реализируемо за доходи над 4000 лева", коментира депутатът. Той уточни, че се подготвят няколко варианта:

"При един от вариантите, където необлагаемият минимум е до 500 лева, с 10% - до 1000 лева, с 15% - до 2000 лева и т.н. със скала, а над 4000 лева са 28%. Ефектът за бюджета ще бъде 150 млн. лева плюс и ще имаме необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи", каза Търновалийски.