Парламентарната група на БСП сезира градския прокурор Кокинов за разгласените от вицепремиера Цветанов разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица, добити чрез СРС.

В сигнала до прокуратурата БСП цитират чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства, според който „резултатите, получени чрез специални разузнавателни средства, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления".

Както и - „лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват".

Следователно, заключават социалистите, Цветан Цветанов е използвал информацията, събрана чрез специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение - опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство. Деянието се изразява в неправомерното използване на тази информация чрез нейното публично разгласяване.

Според БСП, има данни, че Цветан Цветанов в качеството си на министър на вътрешните работи е извършил престъпление по 145а от НК.