Шефът на ВАС посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента.

Това е една от препоръките, които чуха социалистите в първата от организираните от тях срещи с експерти по предложения от тях антикорупционен закон.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви след срещата с Георги Колев, председател на Върховния административен съд, че са получили професионален анализ и добри препоръки. Нинова припомни, че препоръката на Колев се споделя и от Съюза на съдиите, които са поискали и по-ясни правила. "Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно", обясни Корнелия Нинова.

Също така председателят на ВАС е посъветвал да се извадят евродепутатите от кръга разследвани лица, защото са в европейска институция и не могат да бъдат разследвани от тази агенция. Също така според Колев трябва да се разпише ясен механизъм за съхранение и унищожаване на събраната информация, за да не се злоупотребява с нея.

Благодарим за тази среща, защото това са хората, които прилагат законите и в работата си са се срещнали с най-много проблеми от недобре оформени закони", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя увери, социалистите ще продължат да се допитват до професионалисти преди да внасят някои законопроекти, тъй като се стремят към качествени и работещи закони.

Предстоят още срещи на БСП по темата - утре тя ще е с главния прокурор Сотир Цацаров, а в петък с президента Румен Радев. Окончателната си позиция социалистите смятат да обявят на пленума в събота.