БСП е против закриването на парламентарната комисия за контрол на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви на брифинг в парламента Антон Кутев. Той определи промените в правилника за дейността на Народното събрание като антидемократични и изтъкна, че са връщане назад в историята на България в други времена.

Кутев коментира решението постоянната комисия за наблюдение на КЕВР да бъде премахната с думите: "За мен един доводите, че тази комисия имаше смисъл, е фактът, че КЕВР си позволи да повишава цените едва, след като Народното събрание не заседаваше".

По думите му във времена, когато прокуратурата разследва КЕВР, когато всички очакват повишаване на цените, трябва да има парламентарно наблюдение на регулатора.

Антон Кутев заяви, че в правилника са заложени редица промени в парламентарния контрол, сред които намаляване на въпросите, задавани към министрите, както и отпадане на блиц контрол. Той припомни, че блиц контролът е бил огромно завоевание на демокрацията, когато на власт е била БСП. Според него с отпадането на блиц контрола Борисов бяга от отговорност.

"Опитват се да скрият Борисов, опитват се да скрият министър-председателя още преди да е станал такъв".

Друго възражение Кутев отправи към медийната промяна - парламентарният контрол да се предава не по Канал 1, а по БНТ 2.

"Това е нещо, което категорично не можем да приемем", заяви той.

Относно предложението на БСП за замразяване на заплатите към декември 2016 г. преди последната актуализация, Антон Кутев коментира, че очевидно това предложение няма да се приеме, въпреки че хората очевидно се дразнят от размера на депутатските заплати.

По повод проверката в Агенция "Пътна инфраструктура" по сигнал на БСП, депутатът Кирил Добрев попита разследвания бивш шеф Лазар Лазаров и бившия министър Лиляна Павлова дали смятат, че е нормално да се дадат 50 милиона лева на една фирма, която усвоява 25 млн. сутринта и 25 млн. следобед.

"Продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално? Продължават ли да смятат, че 50 млн. трябва да бъдат за откоси и канавки и да се правят за 32 дни", попита Добрев.

Драгомир Стойнев пък приветства действията на прокуратурата в НЕК, като изтъкна, че това е правилно и така трябва да се действа.