Разследващите работят по дело за безстопанственост, посочи прокурорът Емилия Варадинова, която влезе в сградата на Националната електрическа компания.
Разследването се води срещу неизвестен извършител и е за умишлена безстопанственост, съобщи БНР.

Става дума за проверка по договори, сключени от НЕК с консултантски фирми. Имало и договори за правни услуги. Проверката в НЕК е по сигнал от ДАНС.

Варадинова отказа да коментира дали разследването е свързано с консултантски договори за АЕЦ "Белене".

По-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че се работи по график.
"Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители", заяви Арнаудова.

Припомняме, в средата на месец октомври 2016 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания. Обвинението е за това, че на 28.11.2007 г. Любомир Велков и Мардик Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка за АЕЦ "Белене". Става дума за договор, с който "АТОМСТРОЙЕКСПОРТ" закупува оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, като заплаща за това с 77 172 475 евро по-малко.

Малко след това прокуратурата повдигна и обвинение срещу бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров. Обвинението срещу Димитров е за безстопанственост - като министър Петър Димитров е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК ЕАД Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал.

Още обвинени за "Белене" обеща прокуратурата

Още обвинени за "Белене" обеща прокуратурата

Разследващите прокурори от СГП още през 2014 г.

Обвиненията на прокуратурата бяха повдигнати само няколко дни, след като Министерство на икономиката започна процедура по смяна на представители на държавата в няколко фирми. Сред "уволнените" Петър Димитров, както и колегите му Румен Овчаров и Асен Гагаузов.

Преди няколко дни прокурори влязоха в КЕВР и започнаха разследване на действия на служители на агенцията от минали периоди. Влизането на прокуратурата стана след като едно от последните решения на регулатора беше за повишаване на цената на природния газ и съответно на парното и топлата вода. Срещу това решение се създаде сериозно обществено недоволство, а КЕВР беше обвинена, че не защитава обществения интерес.

Прокуратурата се активира и в друга държавна агенция в последните дни - Агенцията "Пътна инфраструктура".

Първото разследване, което се води е за изчезнали документи от пакета обществена поръчка за "Струма".

Вчера пък стана ясно, че се води разследване за над 50 милиона лева при строежа на АМ "Марица", които са получени за ремонт на едва 4 км от участъка за стабилизиране на почвата.