"Ще има избори в софийската и бургаската организации на БСП в двумесечен срок отсега". Новината съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти след заседание на пленума на партията. 

Заседанието на националния съвет бе продиктувано от на сваленото доверие на общинските съветници на "червените" след избора на временния председател на Столичния общински съвет (СОС) от ПП-ДБ-Спаси София Цветомир Петров. 

Така социалистите ще сменят ръководствата на структурите си в двата областни града по-малко от два месеца преди Европейските избори. Какво е довело до решението за рокадите в Бургас не стана ясно.

В София градската организация не изпълни решение на Националния съвет. Даваме възможност на социалистите да решат какви ръководства да си изберат. Ще се гласуват 24 районни председатели и градско ръководство. Националният съвет не изключва и не наказва никого. Това е най-справедливо и демократично. Ана Янева ще ръководи работна група за изборите, обясни Нинова.

Нинова уточни, че на някого не му харесва какви решения взима националният съвет на БСП, си е негов проблем. Заседанието започна по-късно, тъй като са се чакали три делегации и заседанието е започнало с кворум. "Кворум имаше и решенията са легитимни", увери лидерът на БСП.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП в София Иван Таков заяви, че заседанието не е имало кворум, т.е не може да се вземат легитимни решения. Според него, ако решенията бъдат приети за легитимни, това би било саботаж на местните избори и на цялата партия.

Нинова обяви още, че БСП снема доверието си от ръководството на БСП-София, начело с Иван Таков.

БСП е направила и оценка за деветте месеца живот на правителството. От 80 закона са приели 11. Това е резултатът от правителството. Искаме оставка и избори 2 в 1. Характеризира се с липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията. Правителството има две програми - официална - фалшива, с пет приоритета Шенген, еврозоната, ПВУ, намаляване на инфлация, публичност при обществени поръчки. По нито един няма съществен напредък, коментира Нинова.

"Препраха мафията и корупционния модел на Борисов. Имената на новите назначения на службите са съгласувани с посолство. Движат се по скрита и паралелна програма, в която има и употреба и злепоставяне на европартньори. Видя се отказ от националния интерес в съдебната система. Паралелното правосъдие е резултат от реформата. Ще изнесем и анализ по сектори и министерства какво е изпълненото", посочи Корнелия Нинова

Иначе от пленума на социалистите стана ясно, че БСП ще подкрепи Никола Шмит от Люксембург за председател на Европейската комисия. ЕС има нужда от дълба реформа в начина на работа, ще работим срещу двойните стандарти, за равноправно третиране на държавите членки, добави Кристиан Вигенин. Предлагаме европейска агенция за развитие на изкуствения интелект - тя да се заеме с всички проблеми в тази област, каза Вигенин. Той е номинацията на Партията на европейските социалисти, а към момента е еврокомисар по заетостта и социалните права. Той бе единственият кандидат по време на вътрешните номинации. През следващия мандат в ЕП от БСП ще настояват за създаването на агенция по изкуствения интелект, която да в базирана в България.

Приет е и проект на платформа за Европейските избори през юни, като през следващите дни тя ще бъде изпратена на структурите.

Бриго Аспарухов е подал оставка от Изпълнителното бюро на БСП по време на заседанието на партийното ръководство тази сутрин, съобщи "24 часа" Причината за решението му се свързва с несъгласие с действията на ръководството по отношение на наказанията, които се очакваше да бъдат наложени във връзка с подкрепата за временния председател на Столичния общински съвет. Аспарухов не отговори на телефонните обаждания за коментар.

Иван Таков: Можете да ни изключите от Вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков: Можете да ни изключите от Вашата група по интереси, от партията - не

Той напусна заседанието на Националния съвет на БСП