БСП се превърна в политическа сила от второстепенно значение. Това е оценката на Института за дясна политика след местните избори.

Председателят на ИДП Нено Димов представи регулярен отчет на наблюденията на Института, който поставя три партии на второ място след категоричния победител ГЕРБ.

10 години след победата на Бойко Борисов в столицата, партията му показва, че вече едългосрочен фактор в българската политика с безпрецедентен успех на последните местни избори, сочат наблюденията на ИДП.

Според десните наблюдатели имаме политическа система с една доминираща партия, като няма удобна ниша за нова левица или силни нови лидери.
Второстепенните партии след местния вот са три - според различни критерии. ИДП смята, че това са: БСП по брой общински съветници, ДПС по общински кметове и РБ по областни кметове.

Димов предрича радикализиране на конфликта в БСП, тъй като столетницата не намира отчетлив отзвук на новите предизвикателства. Според анализатора ускореният процес на ерозия в БСП може да доведе социалистите и до под 10% на следващите парламентарни избори.

Социалистическите партии не дават отговор на проблемите в момента, не важи само за България. Това е и на терена на Европа, аргументира мрачната прогноза за БСП Димов.

Анализът на Института сочи, че след местния вот партиите в управлението са препотвърдили позициите си, като са доказали, че не е нужна промяна в модела на мнозинството.

Реформаторите са отбелязали успехи с политици от ново поколение, а не с изтъркани лица, като доказали, че не губят от управлението си с ГЕРБ, а вътрешните им конфликти не носят негативи на партията на премиера Борисов.

Внимание е обърнато и на ДПС, като работещите в Института за дясна политика са отчели  доброто им позициониране, макар то да не успява да преформулира управлението. Формацията губи знакови общини като Исперих и Кубрат, вижда се и демотивирано участие на Делян Пеевски. Не е ясно обаче до колко в момента лидерът Лютви Местан действа с Пеевски и Ахмед Доган, смятат от ИДП.

Димов е убеден, че обща кандидатура на десните формации за наближаващите президентски избори би била успешна идея, която би срещнала подкрепата и на Института. Подобно обединение може да изведе до победа още на първи тур, убеден е той.

Запитан за Бюджет 2016, десният анализатор поиска отсрочка за обстойното му разглеждане в идния си доклад, но отбеляза, че стремежът към овладяване на дефицита трябва да е похвален, но не е и достатъчен.  Трябва да се върви към по-сериозно намаляване на дефицита, убеден е Димов.

Живеем на границата на цивилизационен разлом, изтъкна той по отношение на масовия страх от терористични атаки, завладял Европа след знаковите удари в Париж. Икономическите аргументи за работна ръка от арабския свят изглеждат невалидни.

Ясно е, че културният сблъсък с ислямския фундаментализъм не може да бъде преодолян със самозалъгването, че ценностите на западния свят са универсални, смята анализаторът. Той призова властта да укрепи националната ни сигурност и да опази външните граници на ЕС.