Започна структурирането на Управителния съвет на Сдружението на общините (Националното сдружение на общините в Република България, НСОРБ - б. р.). По правила и ред, приети от самото сдружение, БСП има право на свой представител от Югозападния регион, се казва в съобщение пресцентъра на социалистическата партия.

Изпълнителното бюро на БСП издигнало като кандидат за член на УС на НСОРБ от региона кмета на Дупница Първан Дангов. "В пълен разрез с принципите на демократичната и правова държава, грубо газейки правилата на самото сдружение на общините, ГЕРБ издигнаха и избраха кмета на Перник Станислав Владимиров, подкрепен от тях на изборите", подчертават от БСП.

От соцпартията допълват, че така ГЕРБ ще има двама представители, отнемайки едното място на опозицията. В това социалистите виждат поредно доказателство за безпринципна и антиевропейска политика от страна на ГЕРБ. "След като лишиха опозицията от председателство на парламентарни комисии, което никога не се е случвало, разпределят независими регулатори по квотен политически признак, което веднага ги прави зависими, сега подчиняват и Сдружението на общините", заявяват социалистите. Според тях освен това представител на ГЕРБ е звънял на кметове и е упражнявал върху тях натиск за това как да гласуват.

От БСП посочват, че ценят своите нашите кадри и ще внесат отново кандидатурата на Първан Дангов за член на УС на НСОРБ и на общото събрание на сдружението. "Благодарим на всички други политически партии, които ни подкрепиха днес. Искаме възстановяване на демократичното начало, правовия ред и европейския облик на България, където не се налагат силово диктаторски подходи", изтъкват от социалистическата партия.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС готвят сглобка и в Столична община, негодуват от БСП

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС готвят сглобка и в Столична община, негодуват от БСП

От Местна коалиция "БСП за България" няма да участват в повече разговори

В сайта на Националното сдружение на общините в Република България се съобщава, че на регионално делегатско събрание в Югозападния район за планиране с участие на представители на 52 общини от областите Благоевград, Перник, Кюстендил, София област и София град са били издигнати 6 номинации за членове на Управителния съвет. Номинирани са кметовете на Петрич Димитър Бръчков, на Елин Пелин Ивайло Симеонов, на Кюстендил Огнян Атанасов, на Дупница Първан Дангов, на Белица Радослав Ревански и на Перник Станислав Владимиров. В състава на УС общините от региона имат квота от четирима представители. След поименно гласуване са издигнати кандидатурите за членове на Управителния съвет на НСОРБ на кметовете на Петрич Димитър Бръчков, на Елин Пелин Ивайло Симеонов, на Белица Радослав Ревански и на Перник Станислав Владимиров.

За член на Контролния съвет (КС) на сдружението е номиниран кметът на Община Сливница Васко Стоилков. Самият изборът на членове на УС и КС ще бъде направен от общото събрание на НСОРБ, което ще се поведе в края на февруари.

Според Правилника за устройството и дейността на Националното сдружение на общините в Република България съставът на Управителния съвет се формира на регионален принцип като 12 общини имат право на едно представителство в него плюс един представител от Столичната община. Общините се групират в райони за планиране, определени със Закона за регионално развитие. Конкретният брой членове на Управителния съвет от отделните райони за планиране съгласно Закона за регионалното развитие, се определя на база броя на общините, включени в тях. Съставът на номинираните от регионалното заседание кандидати за членове на УС трябва да отговаря на принципите, произтичащи от Устава на НСОРБ, сред които - представителство на политическите сили, съобразно резултатите от местните избори за региона.

Вигенин съзря системно нарушение на правилата на НС

Вигенин съзря системно нарушение на правилата на НС

Росица Кирова три пъти закрила заседанието, а след това е дала почивка