БСП иска от следващия месец минималната работна заплата да се увеличи на 300 лв. Това заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на левицата.

Той призова финансовия и социален министри да не си играят на доброто и лошото ченге, заявявайки категорично, че пари има. Социалистите са изчислили, че увеличението на заплатата ще струва на бюджета 14 милиона лева до края на годината.

Станишев иска още поне с 10 лв. да се увеличат детските надбавки, които в момента са 35 лева. С толкова пари може да се купят 15 литра мляко, изтъкна той.

От БСП настояват още еднократно да бъдат подпомогнати с 50 лева 250 000 души, които получават енергийни помощи, като тази мярка ще струва 14-15 милиона лева.

По-рано от СДС също отправиха критики към кабинета, опреличавайки премиера на Луй XIV. 
Още...

Социалистите дават срок на правителството да изпълни исканията им до края на месеца. В противен случай БСП ще инициират социални протести. Не се шегуваме, закани се Станишев.

Червените изтъкнаха, че скокът на цените засяга най-бедните. 20% са скочили цените за година и този процес продължава, категоричен е БСП лидерът.

Стана ясно и че днес социалистите са се срещнали с представители на Асоциацията на тютюнопроизводителите. Съвместно с тях БСП подготвя стратегия за тютюнопроизводството.

Управляващите нямат капацитет да направят такава стратегия, посочи Корнелия Нинова. Лъжа е, че тютюнопроизводство няма бъдеще, заяви тя. От БСП настояват правителство да изплати разрешените от ЕК 76 милиона евро за тази година. Нинова добави, че за догодина на тютюнопроизводителите им се полагат 50 милиона евро помощи за бранша.