БСП настоя служебният вътрешен министър Иван Демерджиев да дойде в Народното събрание. Социалистите искат от силовия министър да представи информация за състоянието на българо-турската граница, какви мерки се предприемат за ограничаване на потока от нелегални мигранти и защо се е стигнало до инцидента, при който бе убит граничен полицай край Елхово.

Заместник-председателят на парламента Росен Желязков призова да се направи връзка с министъра, за да може ако той иска, да дойде и да представи желаната от БСП информация.

Снабдяват граничарите и с автомати

Снабдяват граничарите и с автомати

Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити, служители ще излагат живота си на риск

Посегателството срещу български войници и полицаи е акт на война. Понякога войната се обявява от терористични организации, а не от конкретна държава, това пък заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. От партията излязоха с декларация по повод инцидента.

По думите му срещу България бе извършено "поредно покушение" и това е поредното от цяла поредица. Според Костадинов българо-турската граница не се охранява добре, оградата на границата с Турция на практика не съществува, не спира никого и буди насмешка.

Според него въпросът е, че докато децата ни излизат от държавата и емигрират, нелегални мигранти влизат в държавата и я превръщат в разграден двор. Докога ще търпим подобни посегателства, докато започнат да стрелят по полицаи и граждани в центъра на столицата ли, запита Костадинов.

Той настоя държавата да вземе радикални мерки, защото извънредна ситуация изисква извънредни мерки. Затова и от "Възраждане" настояват войската да бъде разположена на българо-турската граница и да се даде възможност на полицаите и военните да стрелят винаги, когато преценят, че има заплаха за техния живот и сигурност. Костадин Костадинов посочи, че полицаите не разполагат и с достатъчен брой бронежилетки. Ако изпратим и малкото, което имаме на Украйна, ще охранява границата с лък и стрели, добави той и сподели, че полицаите се оплаквали, че мигрантите ги замерят с камъни, а те не могат да отвърнат.

В мирно време България не може да защити жителите си на Костадинов.