100-те бронетранспортьора от резервите на МВР, които Народното събрание реши да дари на Украйна, все още се намират на територията на България, като Министерството на отбраната чака финансиране за операцията по изпращането им в посока военните действия.

Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който бе изслушан в ресорната военна комисия в Народното събрание.

Въпроса повдигна депутатът от ПП/ДБ Ивайло Мирчев.

"Като гледам много бързаме с определени поръчки към конкретни фирми, но когато трябва да си свършим работата като евроатлантически партньор някак си нещата не са в нужното темпо. Та докъде са стигнали нещата, ако чакаме някаква сума пари, то колко са тези пари? Защото сега около Коледа във всякакви посоки се гласуваха десетки милиони, а се оказва, че за бронетранспортьорите няма предвидени. Та докъде сте стигнали, ако не може да се справите, кажете на Народното събрание да ги бутаме натам", попита Мирчев, не пестейки и критики към мудността на действията на изпълнителната власт.

Няколко министерства работят заедно по въпроса, ясно е кой и къде ще товари БТР-ите, както и какво ще бъде направлението на пратката, отчете в отговор военният министър.

Освен това - за да не се налага да се дават пари от държавния бюджет, първо се проучва възможността финансирането да дойде от съюзниците ни в НАТО, ангажирали се да подпомагат Украйна.

"Това е много сериозна логистична операция. Знаем и сумата, която всеки ще трябва да плати, въздържам се сега да правим новини от това. Сумата би била поносима за нашия бюджет, но първо пробваме във формата "Рамщайн" дали някой съюзник няма да каже: "Това е много хубава идея, аз ще платя транспорта." Ако няма такъв вариант, ще намерим решение, ако има нужда, ще се обърнем и към вас", представи фактическото развитие на процеса Тагарев.

Чисто технически транспортът до мястото, където ще бъдат натоварени БТР-ите, самото натоварване на съответния превоз (който не бе уточнено какъв тип ще бъде - морски или железопътен - бел.ред.), а след това укрепването на машините, ще отнеме около 2 месеца, влезе в относителна конкретика на свой ред генерал-лейтенант Михаил Попов, заместник-началник на отбраната. "Срокът изглежда дълъг, но така работи системата."

"Т.е. ако получите парите на 1 февруари, до 1 април украинците може да се надяват, че ще получат бронетранспортьорите?", попита Ивайло Мирчев, на което му бе отговорено утвърдително от страна на представителите на военното ведомство.

Изпращането на БТР-ите до Украйна ще отнеме месеци

Изпращането на БТР-ите до Украйна ще отнеме месеци

Подготовката вече е във финална фаза