Че от депутатите всичко сме видели, е ясно. Днес те се разписаха и с пиянски скандал. Това стана по време на ветото на Румен Радев за предоставяне на БТР-и за Украйна. Ветото очаквано бе преодоляно, но в зала се стигна почти до бой между Манол Пейков от ПП-ДБ и народни представители от "Възраждане".

За предоставянето на старите БТР-и бяха 162 депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, а 55 бяха против. Очаквано в пленарна зала се изказваха предимно депутатите от БСП, които подкрепят ветото, както и от "Възраждане".

България се лишава от военна техника, каза по време на дебатите социалистът Иван Ченчев. Той изтъкна, че Гранична полиция не разполага с високопроходима техника. Това е абсолютно предателство спрямо България, категоричен бе той. В бюджета за 2024 г. няма предвидени средства за оборудване с техника на МВР. Посегнаха на национален празник, посегнаха на какво ли не, възмути се Ченчев. И поиска оставката на кабинета.

Тези неща, които ги изпращаме там, ще ги ползват нашите деца, подчерта Явор Божанов, уверен, че България ще продължи по своя европейски път.

Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър, посочи, че машините, които ще дадем на Украйна са с отпаднала необходимост. Тези машини са от 43 години, а и в Терем не могат да ги възстановят така, както Украйна. А и ремонтът щял да е много скъп. Над 300 високопроходими автомобили са закупени за Гранична полиция.

България защитава националния си интерес като помага на Украйна, изтъкна депутатът.

Възникна спор между Манол Пейков от ПП и депутатите от "Възраждане". За да не се стигне до бой бе дадена 15 минути почивка. След почивката Иван Ченчев излезе да изкаже съмнения от пленарната трибуна в "трезвото състояние на един депутат", намеквайки за Манол Пейков. Росица Кирова обясни, че е помолила депутата от ПП-ДБ да се облече, тъй като бил по тениска в Народното събрание. И Георги Свиленски намекна, че Пейков май е употребил алкохол, а е против хора в нетрезво състояние да вземат решения. Социалистът настоя за прекратяване на дневния ред.

Тагарев не вижда основания във ветото на Радев за БТР-ите за Украйна
Обновена

Тагарев не вижда основания във ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Ресорната военна комисия в крайна сметка отхвърли ветото на държавния глава