Днес Бойко Борисов демонстрира лидерство и приятелство към Македония.

Това заяви по повод решението на Борисов да подкрепи даването на зелена светлина за започване на преговори на РСМ за членство в ЕС бившият македонски премиер Владо Бучковски, цитиран от БГНЕС.

"Изявлението на Бойко Борисов е лидерски ход, който ще върне доверието в българо-македонското приятелство. С подобни декларации възстановяваме доверието помежду ни", каза пред агенцията Бучковски, който беше и специален пратеник на властите за разрешаване на спора между София и Скопие.

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

А Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание

По-рано днес лидерът на ГЕРБ обяви, че е помолил депутатите от партията да подкрепят френското предложение за разрешаване на казуса между страната ни и Република Северна Македония, ако се осмели на това и премиерът Кирил Петков, когото окачестви като страхливец и лъжец.

БГНЕС посочва, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС. Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София" ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.