Лидерът на БСП Сергей Станишев, Михаил Миков и Ангел Найденов са се срещнали с ръководството на ДАНС, за да обсъдят СРС скандала.

Пред шефа на агенцията - Цветлин Йовчев, социалистите изразили съмнения, че ДАНС се ползва за политически цели. Йовчев от своя страна ги уверил, че ДАНС не се използва за подобни цели и агенцията няма да бъде въвлечена в изборния процес, нещо от което се опасяват от БСП.

По време на срещата не е обсъждано разследването за контрабанда, при което са „прихванати" разговорите с шефа на Митниците Ваньо Танов. Агенцията прави вътрешна проверка как са изтекли СРС-тата

На пресконференция в партийната централа на БСП Сергей Станишев обяви, че броят на СРС-тата, които са поискани от ДАНС, за последните три години се е увеличил почти 4 пъти. По думите му това увеличение показва, че България се превръща в полицейска държава.

Цветлин Йовчев обяснил увеличения брой използвани СРС-та с това, че хората често имали повече от един телефон.

Червените са категорични, че бившият служител на ДАНС - Росен Миленов, който „потвърди" истинността на изтеклите в публичното пространство разговори между Танов и премиера Борисов, трябва да бъде изслушан от подкомисията за контрол на СРС-тата.

Според Станишев обаче е необходима специална анкетна комисия за ръста на контрабандата и нейното покровителстване.

Социалистите подготвят и промени в закона за СРС-тата, които предвиждат и засилен независим граждански контрол върху използването на СРС-та.

Планира се и среща с главния прокурор Борис Велчев, за да обсъдят СРС проблема. Ако прокуратурата не се самосезира, от БСП са готови да я сезират за съдържанието на разговорите.

От партията са възроптали срещу проверката на ДАНС на подписката на РЗС за нова Конституция. „Не е работа на ДАНС да проверява истинността на подписката. Не е редно агенцията, със своите агенти, да ходи по къщите и да разпитва хората. Това е пряка намеса в личния живот", подчерта експремиерът.