Около 1000 мигранти се вдигнаха на протест тази сутрин в лагера в Харманли, съобщи haskovo.info.

Сигналът за напрежение там е подаден в полицията от Държавната агенция за бежанците. По първоначална информация протестът е срещу лошите битови условия в лагера.

Нов бой в мигрантския център в Харманли

Нов бой в мигрантския център в Харманли

Отказват статут на задържаните за мелето

Изпратени са допълнителни сили на полицията и жандармерията за да се предотвратят евентуални инциденти. Униформените в лагера са над 100 души. При необходимост ще бъдат изпратени и още. Засега няма сблъсъци и арестувани, уточниха от полицията.

По информация на Haskovo.info исканията на протестиращите са да бъдат пуснати да отпътуват за Сърбия.

Харманлиици искат миграционният център да е изцяло затворен

Харманлиици искат миграционният център да е изцяло затворен

Пазят 506-годишния си град от хора, които нямат нищо общо с традициите и морала им

На място са изпратени десетки полицаи и жандармерия, според bTV. Изпратени са и подкрепления от силите на реда от цялата област, които се опитват да потушат бунта и да не допуснат той да излезе извън лагера.

Следобед от haskovo.net уточниха, че в мигрантския център журналисти все още не са допуснати, няма и официална информация от институциите.

За претенциите на мигрантите, настанени в центъра, може да се съди по разказите на тези, които излизат от лагера, за да напазаруват и имат право на свободен режим. Според някои от тях конфликтът днес е тръгнал сутринта от санитарните помещения между афганистанци и сирийци, които са се скарали за топлата вода.

Много от пребиваващите в лагера се оплакват и от лошата храна и пренаселването в стаите. Около лагера има струпана много жандармерия и полиция. Като подкрепление на харманлийските полицаи са изпратени от униформени от районните управления в Хасково, Димитровград и Свиленград.

Има жандармеристки патрули още при разклона от автомагистрала "Марица" към Харманли.

По неофициална информация следобед в лагера вървят преговори между институциите и мигрантите за изясняване на ситуацията и уточняване на исканията им. В сградата са и областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Валентин Ангелов.