Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до външния министър Румяна Желева, в което изразява подкрепата си и пожелава успех при избора й за член на Европейската комисия.

„За Бургас и за страната ни ще бъде безспорен успех избирането Ви за еврокомисар.
Вярвам, че качествата и авторитета Ви ще допринесат за имиджа на България като важен фактор за стабилност в региона и равностоен член на ЕС.
Убеден съм, че имено Вие сте правилния човек за този пост", се казва в писмото.

Кметът на Бургас изразява още убедеността си, че черния пиар, който се използва срещу кандидатурата на Желева не може да засенчи безспорно силните й качества, познаването на европейските структури и подкрепата, която има от ЕНП и голяма част от бургаската и българската общественост.

„Вярваме във Вас и Ви пожелаваме все с такава воля, хъс и упоритост да защитавате справедливите каузи на страната ни и голямото европейско семейство", завършва писмото си Николов.

Припомняме, номинацията на министър Румяна Желева предизвика недоволство от страна на БСП и НДСВ, а след определяне на ресора - бедствията и сътрудничеството между страните от ЕС - срещна и критиките за недостойната позицията на българския еврокомисар. От страна на "зелените" също имаше атаки срещу Желева.

След номинацията на Желева от страна на България изслушванията пред комисии предстоят от 11 януари.
Румяна Желева е женена за Красимир Желев. Той живее в Бургас и работи като юрист в банковата сфера.

В своя публикация германският "Ди Велт" коментира, че Красимир Желев работи за Централната кооперативна банка, която от своя страна влиза в империята на варненската групировка ТИМ. Срещу групата отдавна се отправят обвинения, например в пране на пари, само че досега никой не е успял да приведе убедителни доказателства.