Неясната самоличност на атентаторите от бургаското летище доказвала изключителния им "професионализъм". Такова мнение изказа министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време  на брифинг с журналисти Бургас. Малко по-рано той се срещна с кмета на града Димитър Николов, съобщава БТА.

"Това че самоличността не е разкрита е  поредния факт, че тези които са подготвили атентата са действали изключително професионално в България. Това са хора, които са били много добре подготвени, предприели са системни действия за прикриване на тяхната самоличност и са предприели действия за прикриване на дестинацията от която са дошли, местата които са посещавали и това че имат връзка по между си. Действали са на ниво, на което всяка специална служба би завидяла”, каза Йовчев, цитиран от burgasinfo.

На въпроси около детайлите на разследването той отговори, че такива могат да бъдат съобщавани само след разрешение на прокуратурата.
"Събраните до момента доказателства сочат, че "Хизбула" стои зад атентата, но за да може да се говори за твърди доказателства от процесуална гледна точка, е необходимо още време", добави той.

Има информация, получена по международния обмен, която потвърждава направените от експертите заключения до момента, каза още министърът.

По време на разговора с кмета Николов министър Йовчев е обсъдил новите мерки за сигурност, които се предприемат за чуждите туристи. Тези мерки са били одобрени и от посланици на няколко страни у нас, каза Йовчев.

"Бургас е един от градовете, който може да се посочи като пример за  постигнато много добро сътрудничество между МВР и структурите на местната власт", е оценката, направена на среща на министър Цветлин Йовчев с кмета на общината Димитър Николов, съобщават от пресцентъра на МВР.

Вътрешният министър е запознал градоначалника с приоритетите, заложени в Програмата на МВР, с предприетите действия за постигане на по-висока ефективност и е изразил увереност, че установеното взаимодействие ще продължи.

По време на разговорите е била обсъдена необходимостта от откриване на нов полицейски участък в к-с „Меден рудник”, както и възможността за разширяване съвместната работа в контекста на програми от типа „сейф сити” - съвместно използване и изграждане на видеонаблюдение и други системи за сигурност.

Припомняме, днес се навършва 1 година от кървавия акт на бургаското летище „Сарафово", при който загинаха петима израелски туристи и българския шофьор.

Малко след 17.00 часа на 18 юли 2012 година, автобусът, който е поел туристите след пристигането им у нас бе взривен.

Загинаха израелците Ицик Коленги, Амир Менаше, Маор Харуш, Елиор Приес и Кохава Шрики, на възраст между 24 и 42 години, както и българинът Мустафа Кьосов.

В 17.30 часа днес в Бургас ще започне церемония в памет на загиналите при атентата в „Сарафово". В 18.15 часа официално ще бъде открит паметник и ще бъдат положени венци и цветя.