Тодор Йосифов - Маниака, който е лидер на младежкия ГЕРБ в Бургас, се отказва от депутатския пост. Той бе поставен на пето място в листата на партията в морския град и след победата на Божидар Димитров в мажоритарния вот успя да намери място сред народните избраници.

В рап средите обаче Йосифов е познат като Маниака. Припомняме, Бойко Борисов поиска да отзове депутат на ГЕРБ още преди влизането му в парламента. Предполага се, че Борисов е призовал Йосифов се откаже от депутатското място, което печели като пети в бургаската листа. Според лидера на ГЕРБ това може да влоши имиджа на партията. Според ЦИК обаче единственият начин депутатът да не влезе в парламента, е като се откаже сам от поста.

В отворено писмо до медиите Тодор Йосифов обяснява мотивите и причините да се откаже от поста. Публикуваме писмото без редакция.

Вероятно всички вие сте се убедили, че след 20 години демокрация в България някои неща са си останали същите както по време на комунизма. Оказа се, че в наши дни изпяването на една песен може да превърне автора й в "престъпник", точно както е било в годините преди 1989 година.

Фактът, че няколко поред правителства оставиха нас младите хора по улиците и никой не мислеше за бъдещето ни ме накара да изпея песните, които вече седмица някои медии не спират да показват със злонамерени коментари. Клиповете са от преди шест години. Тогава тъкмо бях навършил 20 г. и това беше моя граждански протест срещу корупцията, уличната престъпност и безхаберието на управляващите.

Част от тези същите тогавашни управници отново са избрани за народни представители, но никой не споменава лоша дума за тях, въпреки че те изгониха десетки хиляди българи зад граница, а тези, които останаха в България, редовно са посочвани от световните наблюдатели като най-бедните хора в Европа.

През последните няколко дни някои медии спряха да пишат за корупцията, дори темата за последните скандални назначения на Тройната коалиция беше засенчена от "топ новината за рапъра депутат". Моята музика се оказа най-важната тема около ГЕРБ и за страната.

Медийните интерпретации започнаха да придобиват заплашителни размери. Това е и причината да напиша писмото до вас. Нездравия журналистически интерес към моите песни от преди шест години може да навреди на ПП ГЕРБ, за която аз съм посветил последните три години от живота си.

Това е атака срещу младите хора в България, но въпреки всичко аз ще продължа да работя за тях и за МГЕРБ. Не мога да допусна с манипулации по мой адрес да бъда пречка за работата на новата управляваща партия и бъдещия министър-председател ген. Бойко Борисов. Затова моля да бъда отзован от листата за народни представители на ПП ГЕРБ. Надявам се в най-бързи срокове молбата ми да бъде удовлетворена.

Маниака ще бъде заместен от следващия в листата на ГЕРБ Иван Алексиев. В момента той е заместник кмет по туризма в община Поморие и председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет.