750 незаконни постройки ще бъдат съборени в Слънчев бряг, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Там той се срещна с хотелиери. Поводът за пристигането на министъра бе да се срещне с ръководството на акционерното дружество, за да обсъдят проблемите, които стоят пред тях и с какво държавата може да помогне.

Цветанов беше категоричен, че постройките ще бъдат съборени веднага след края на сезона и проблемът няма да бъде прехвърлен за следващата година, както се е правело досега.

Акцията няма да се предприема сега по време на лятото, за да не се пречи на туристите и да не се саботира сезонът, уточни министърът.

Всички незаконни рикши, които създават реална предпоставка за опасност, вече са спрени от движение, каза още Цветанов.

Той допълни, че до момента командированите в курорта полицаи са достатъчни и изпълняват добре задълженията си. Ще бъдат взети и законови промени за справяне с проблема с шума, каза още министърът.

По повод операция „Сводниците" министърът посочи, че тя е част от поредица подобни полицейски акции, като провеждането им трябва да е постоянна мярка, за да не се приема Слънчев бряг като дестинация за секс туризъм, а като туристическа дестинация.

Цветанов уточни, че по отношение на акционерно дружество „Слънчев бряг" са налице множество констатации на злоупотреби.

Вътрешният министър даде пример, че на база данните за пребивавалите туристи, е трябвало отчетените пари да са 15 млн. лева, а за миналия сезон са отчетени само 1,5 млн. лева. Парите са източвани по различни схеми, вместо да бъдат реинвестирани в туризма.

Най-важното е функционирането на тези схеми да бъде спряно, допълни още вътрешния министър.