Уволненият главен секретар на Министерство на външните работи (МВнР) Стоян Тодоров подозира, че е имало политически натиск за отстраняването му.

Пред БиТиВи той споделя, че натискът е оказан от кабинета на министър-председателя към хората, които ръководят ведомството.

Тодоров признава, че е безпартиен, но симпатизира на дясната идея. По принцип бил привърженик на реформаторите. Запитан дали заради това е уволнен, той отговоря, че това е много вероятно. Предполага, че той е бил един от бушоните, предвид разправиите в четвъртък в парламента.

Припомняме, че Стоян Тодоров бе освободен от поста главен секретар на Външно заради пътно нарушение върху зелените релси при Руски паметник. Той направил неправилна маневра, която се наказва с глоба до 30 лева. Тодоров обаче е уволнен.

В държавната администрация той работи от 24 години. Избиран е за служител отличник и нямал никакви провинения и наказания. Преди година се върнал в МВнР по покана на министър Даниел Митов. Четири пъти било предлагано на Тодоров да ръководи дипломатически мисии, като тази в Санкт Петербург или Лос Анджелис.

Самият Стоян Тодоров твърди, че не е главен секретар парашутист, а човек, който е извоювал позицията си. Смята, че има много хора, които могат да му завиждат за постигнатото.

Тодоров обяснява, че кръстовището при Руски паметник било затворено от катастрофирал трамвай и поради тази причина цялото движение тръгнало да се изнася към релсите. Стигнал до средата и като видял, че колите пред него са затънали, се върнал. Бил спрял, докато се върне. Именно тогава бил и заснет. Стоян Тодоров иска да се извини най-вече на колегите си.

Той смята още, че премиерът употребява случая, за да оправи имиджа си. Тодоров научил, че е уволнен от медиите, докато бил в планиран отпуск.