Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха да дадат от актуализацията на държавния 110 млн. лв. за градския транспорт на цялата страна. От тях 74 млн. лв. са за Столична община, 16.5 за вътрешноградския транспорт и 20 млн. лв. за селищния и междуградския транспорт. Предложението направи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Народните представители гласуваха с 18 гласа "за", без против и въздържали се.

Междувременно депутатите си удължиха работното време, докато не приемат цялата актуализация на държавния бюджет. Малко преди това председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански предложи на колегите си да работят до 21 ч. и докъдето стигнат, а на следващия ден да продължат от 9 ч., но законотворците не одобриха неговото предложение.

По един милион пътувания дневно се извършват в София. Нашата задача е да увеличаваме интереса и делът на хората, които го използват. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на участието си в Комисията по бюджет и финанси в парламента за приемането на актуализацията на бюджета.

По думите ѝ факт е, че една от основните причини за разглеждане на актуализация на държавния бюджет е високата инфлация, причинена най-вече от драматично нарасналите цени на горивата и електроенергията. Няма как тежката криза да се отразява на всички и да не се отрази на всички обществени услуги, които градският транспорт предлага, посочи Фандъкова.

Тя призова в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени допълнителни средства за градския транспорт поради две причини: заради отражението от ковид кризата и рязкото повишение на цените на електричеството и природния газ.

Предлагат нови цени на билетите за градски транспорт в София

Предлагат нови цени на билетите за градски транспорт в София

Последната дума има СОС

В периода 2016-2019 г. системата на градския транспорт бележи значителен ръст в използването и съответно в приходите на общината.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не се съгласи с казаното от Фандъкова и запита как другите общини в България са се справили, а само Столична община не е успяла? Василев запита Фандъкова дали всяка година ще се повтаря искането на столична община държавата да дава 150 млн. лв. за градския транспорт.

Фандъкова му отговори, че както той (Асен Василев - б.р.) не може да гарантира каква ще е инфлацията и дали ще има реформи, така и тя не знае дали ще има криза на цената на горивата и повишаване на цената на тока. Обмисля се нова тарифна политика, но не за увеличаване на цената на билета, а чрез други мерки, с които да се увеличи потокът на пътници в столичния градски транспорт.

Други депутати от "Продължаваме промяната" пък я нападнаха нея и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, че са членове и обвързани с ГЕРБ.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха средства за персонала на Национална служба за охрана с 2 млн. лв., а на персонала областната администрация възнагражденията да бъдат увеличени след структурни промени.