БЗНС се противопостави остро на вандалския акт в Пловдив, където демонстративно беше разбита паметната плоча на Никола Петков.

Наследниците на комунистическите безродници поругават паметта на един от най-достойните синове на България. И днес, когато се готвят да спечелят властта, бившите комунисти и цялата активирана агентура на ДС се страхуват и дават израз на своето озлобление към спомена и делото на истинския демократ, отдал живота си в борбата за независима и свободна България, пишат в своя позиция до медиите от БЗНС.

Когато предците на БСП - БКП и службите й предават България в ръцете на СССР, рубладжиите (както са известни в българската политика подкупните проводници на руските интереси) екзекутират други двама велики български мъже от рода Петкови - бащата Димитър Петков - храбър опълченец от Шипка, министър председател, кмет на София, а след него и сина му Петко Д. Петков - парламентарист и български демократ. Накрая червените родоотстъпници ликвидират и Никола Петков - лидера на обединената опозиция, дръзнал да се опълчи срещу комунистическата диктатура, чрез която СССР окупира България и с помощта на българските комунисти я лишава за десетилетия от свобода, демокрация и независимост, обясняват от БЗНС.

Те подчертават, че вандалският акт е яростна постъпка на страхливци и национални предатели. По думите им дори разбит на парчета "Никола Петков ще продължи да бъде вдъхновяващ исторически образ и любим герой на поколения български демократи, докато БКП ще остане в паметта като партия, предложила България за 16-та република на СССР, а БСП - като платените креатури на Кремъл в днешна България".

От БЗНС са категорични, че политическата памет на нацията съхранява достойните образи като носители на традицията, духа и силата на българския дух, а комунистите във всичките им политически варианти си остават предатели и продажници и преди, и след 1989г.

С вандалския си акт, поругавайки паметта на Никола Петков, те ярко илюстрират какво би станало, ако допуснем бившите комунисти и агенти на ДС да овладеят държавата, изтъкват още в позицията си от БЗНС.