"Ние работим и ще усвоим до последното евро по програма ИСПА, до края на годината всички средства ще бъдат контрактувани."

Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров днес по време на дебатите за искания от опозицията вот на недоверие към правителството, предаде БТА.

Работата по пречиствателните станции стартира, като започва изграждането на още 12 пречиствателни станции по ИСПА, информира в отговор на атаки от страна на опозицията министърът.

Като единствен проблем по усвояване на фондовете по ИСПА, чийто общ ресурс е около 500 млн. евро, Чакъров посочи нерешените въпроси на община София за изграждането на пречиствателната станция за питейни води и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води в столицата, както и трасето за колекторите.

В никакъв случай не бива да допускаме тези средства да бъдат загубени, защото става въпрос за ресурс от 58, 5 млн. евро, подчерта министърът на околната среда.

Ще изградим пречиствателни станции по цялото Черноморие, по всички градове с население над 10 хил. души, заяви още министърът на околната среда и водите.

Изказването на опозицията по отношение квотите на емисиите за парникови газове Джевдет Чакъров определи като абсолютен популизъм.
Проблемът е обсъден и планът за разпределение на квотите е приет за 2007 г. и за периода 2008 - 2012 г. България ще се бори да защити българските национални интереси и интересите на бизнеса по отношение на парниковите газове пред ЕК, посочи още той.

По отношение на казуса "Челопеч" изцяло защитавам българските национални интереси, заяви Чакъров.
По думите му не само в екологичен аспект, но и по отношение на икономическите интереси сделката е изгодна.
Концесионното възнаграждение на Челопеч по тази концесия е 0,75 процента, информира той.

Министърът заяви, че това е най-богатото златно находище не само в страната, но и на Балканския полуостров и в Европа. То е даденост на всички граждани в нашата страна и ние искаме средствата, които ще постъпят от концесионното възнаграждение, да отидат при пенсионерите, каза още Чакъров.