Отпадна искането на левицата обсъждането на второто четене на закона за извънредното положение да се излъчва пряко. Мнозинството отхвърли идеята.

Не ставайте за резил, каза герберът Евгени Будинов. Той призова депутатите да се държат като законотворци от 2020 година.

Левите се възпротивиха срещу включването на въоръжените сили в борбата с коронавируса. Валери Жаблянов е притеснен, че се влиза във военно положение. Когато включвате армията да гони вируси по шосетата, няма как БСП да подкрепи такава глупост, коментира той.

Йордан Цонев от ДПС поиска прекратяване на споровете по заглавието на закона, защото самият закон е 100 страници, а вече час законотворческата дейност е само върху заглавието. Така депутатите гласуваха заглавието.

Депутатите четат извънредния закон
Обновена

Депутатите четат извънредния закон

Почивката бе по искането на социалиста Филип Попов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че левите осъзнават отговорността си и сериозността на ситуацията. За нея властта изпаднала в хаос. Нищо от дадените преди седмица от управляващите обещания нямало в закона. Виждаме репресии, критикува тя.

Социалистката се притеснява, че хората ще бъдат подслушвани , а се посягало и на свободата на словото. Вразумете се, настоя Нинова. Червените не желаели да участват в тази неадекватност. Икономическите мерки на властта не довеждали до сигурност на работодателите. Спрете с манипулациите и лъжите, че БСП е деструктивна и не мисли за България, увери червеният лидер. Социалистите щели да подкрепят всичко, което е добро за страната.

Йордан Цонев от ДПС прогнозира, че ще се наложи удължаване на извънредното положение. Не трябвало с бърза ръка да се дават икономическите мерки, по мнението му. Социално-икономическият пакет нямал място в този закон според него. Той се съгласи, че настъпил хаос в закона.

Лидерът на левите не се даде и отговори, че евролидерите вече гласували мерките. Сметките и ипотечният кредит щели да дойдат при потребителите. Тя отново настоя за мораториум върху сметките.

Нинова поиска Йордан Цонев, като си говори с финансовия министър Владислав Горанов, да го пита какво е финансовото състояние на държавата. "Някой знае ли?", попита лидерът на БСП. "Къде отидоха 5 милиарда за няколко дни?", недоумява червеният водач и предположи, че никога не ги е имало в излишъка.

"Ако спреш сметките, каква вреда правиш?", попита Йордан Цонев.

До отмяна на извънредното положение спират да текат последиците от забавеното плащане на изискуеми дългове като лихви и неустойки. Това се отнася и за предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, решиха депутатите, гласувайки текстове от извънредния закон.