Една част от българските граждани виждат мюсюлманите като врагове.

Това заявява съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си на възпоменателния митинг в доспатското село Барутин по повод 44 години от Възродителния процес и насилствената смяна на имената.

„Ние, мюсюлманите, в нашата родина осъзнахме, че когато сме разделени, нито можем да си отстояваме правата, нито можем да бъдем онази сила, която да гарантира нашето развитие, защото една част от българските граждани, нас, мюсюлманите, в нашата родина ни виждат като врагове”, заявява Карадайъ, цитиран от БНР.

Политическото време е сложно и тези, които управляват държавата, трябва да бъдат отговорни и да се отърват от безотговорните, изтъква той пред дошлите в Барутин членове от централното ръководство и парламентарната група на ДПС и представители на изселническите организации от Истанбул.

По думите на Карадайъ в момента за шести път от 90-те години насам текат процеси за отслабване на ДПС.

Той изрежда „отцепниците” Мехмед Ходжа, Гюнер Тахир, Осман Октай, Касим Дал, Недим Генджев, за да стигне до Лютви Местан, подчертавайки, че на всички тях резултатът бил ясен.

И затова сме повече на този площад, за да кажем "Недейте да си правите експерименти с нас", призовава съпредседателят на ДПС.

На брифинг след митинга Карадайъ критикува управляващите и ги обяви за безотговорни, тъй като създават усещането за несигурност и нестабилност в цялата държава.

По думите му, ако предсрочните избори  са решението за преодоляване на кризата в управлението, то би трябвало управляващите да отговорят на този въпрос, но ако въпросът е да правим маратон от избори, дали този площад ще го разчете като отговорност.

Този площад, изтъкна Карадай, има други  очаквания - относно своя поминък.  „Нужно е  властта да намери този механизъм, с който да подпомогне семейните, малки  ферми и фирми в планинските и полупланиснските райони. Правителството е длъжно да се отърве от безотговорните, но от друга страна и гражданите също трябва да сме отговорни, заяви още Карадайъ.

Пред България стои тежката и огромна задача да обедини българското общество. Няма държава, която да е решила своите тежки икономически и социални въпроси, без да е обединила нацията, без да е обединила хората с различни религиозни и идеологически убеждения", каза от своя страна зам. председателят на партията Алиосман Имамов. Той заяви, че ще продължат настояванията за това събитията от възродителния процес да бъдат включени в учебниците по история.

При събитията през 1972 година са загинали двама жители на село Барутин, трима са ранени, а десетки са били интернирани в различни краища на страната.