Във вторник президентът Румен Радев свика консултативна среща във формат, близък до Консултативния съвет за национална сигурност, но без представители на политическите партии от парламента. Целта - обсъждане на актуалните заплахи пред националната сигурност с оглед конфликта в Израел, както и необходимостта от технологичното обновяване на структурите от системата на националната сигурност.

На срещата бяха поканени всички обичайни лица, присъстващи на КСНС, без представители на партиите - председателят на НС Росен Желязков, премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, вътрешният министър Калин Стоянов, главсекът Живко Коцев, както и шефовете на службите - ДАНС, цивилното и военното разузнаване.

Само шефът на "Военно разузнаване" успокоява, че заплаха за България няма

Само шефът на "Военно разузнаване" успокоява, че заплаха за България няма

Премиерът, вицепремиерът и шефовете на ДАНС и ДАР засега не коментират

В крайна сметка обаче срещата при държавният глава бе бойкотирана от редица от поканените - не се явиха Тодор Тагарев, който е на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, но и МВР министърът Калин Стоянов, главсекът Коцев и шефът на парламента Росен Желязков.

На масата на срещи в президентството седнаха премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

За сметка на това обаче утре по време на извънредното заседанието на Народното събрание, когато ще се обсъжда вотът на недоверие срещу кабинета "Денков", ще бъде проведен паралелен формат, но в рамките на председателски съвет при Росен Желязков, на който се очаква да дойдат и някои от неуважилите срещата днес.

Ако има заплаха, Румен Радев ще свика КСНС

Ако има заплаха, Румен Радев ще свика КСНС

Партиите, които напират да променят Конституцията, нямат моралната легитимност