След три председателски съвета само за ден по темата за изборните правила депутатите се съгласиха на частични отстъпки.

От брифинг на Десислава Атанасова в НС стана ясно, че така ще се постигне максимално удовлетворение. Предложенията на ГЕРБ няма да минат в зала. Категорично отпада машинното преброяване.

Подкрепяме в мнозинство българите да имат възможността да избират начина, по който ще гласуват, тоест смесеното гласуване, каза още Атанасова.

Остават предложенията на ДБ за това, ще машината следва да калкулира сумарно данните, които се записват на техническото устройство, допълни народният представител. От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и която ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване, поясни още шефката на ПГ на ГЕРБ.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и с машина, и с хартия, само зад параван, каза още тя. Ще се създаде звено в ЦИК, което да обслужва само въпросите, свързани с машинното гласуване.

Постигнахме един баланс, смята Десислава Атанасова.

Идеята за временна комисия, която да отмени изборните правила, гласувани на първо четене, била незаконосъобразна, защото временна комисия не можела да ревизира решенията на постоянна комисия. Пет от партиите в НС са се съгласили утре тази точка да влезе в дневния ред на законодателния орган.

Разписките от машините ще са от защитена хартия. Надграждал се контролът върху изборния процес. Остава общественият съвет към ЦИК.