Вместо да пестят в условията на криза, кметове на черноморски общини купуват скъпи автомобили с пари от местния бюджет, предаде БТВ.

От няколко месеца кметът на Несебър се вози в "Мерцедес" за 200 хиляди лева, а кметът на Царево си е поръчал "Ауди" за 80 хиляди лева.

Живеещият във Франция публицист и журналист Атанас Чобанов прекарва голяма част от лятото в къщата си в царевското село Варвара. Когато решава да разбере защо все няма пари за инфраструктура на курортното селце, Атанас попада на любопитни факти.

"Първото нещо, което излиза в сайта на Агенцията за обществени поръчки, това е поръчката за ново "Ауди" за 80 хиляди лева, за което вече е сключен договорът, но не е доставено. Така се разбра от моето разследване", каза журналистът.

Според кмета на Царево поръчката на нов автомобил не е лукс, а необходимост.

"Определено считам, че общината има нужда от закупуване на втори автомобил, поради това, че вторият автомобил който обслужва председателя на Общинския съвет, зам.-кметове и директори на дирекции е на повече от 10 години и ми е подарък от един доктор от Германия. Но този автомобил вече е изключително стар и несигурен и не създава сигурност за пътуването на администрацията", обясни кметът инж. Петко Арнаудов.

"Няма никакъв морал в тази работа. Знаете, че кметът на Париж кара автомобил, който струва 100 000 лева, Саркози кара кола за 300 хиляди лева", контрира Чобанов.

200 хиляди лева от общинския бюджет пък е похарчил кметът на Несебър Николай Димитров, за да се вози в луксозен "Мерцедес". Той отказа да коментира необходимостта от сделката.

След като сделката за новата кола на общината стана публичен факт, кметът на Царево Петко Арнаудов обяви, че няма да купува "Ауди", а парите ще бъдат предоставени за ремонт на детските градини в общината.