По 3 - 4 български лекари всеки ден вадят удостоверения за работа в ЕС, каза шефът на БЛС д-р А. Кехайов, цитирана от електронното издание ruseinfo.net.

Липсата на адекватен подход от страна на държавата по отношение на лекарските заплати, ги мотивира да отиват в чужбина в търсене на професионална реализация.

От месец март досега 70 лекари са извадили документи и са заминали в страните от ЕС, разположени северно от България. Подобна ситуация е имало в Полша. За две години след приемането на страната в ЕС са напуснали 8 000 лекари.

От 2 месеца е факт решението за издаване на документа на централно ниво. За Русе има засега само нагласи, които не са крайни при лекарите.

"Много сме разтревожени за изтичането на среден медицински персонал. Това са медсестри, лаборанти и др., които намират значително по - високо заплащане и значително по - улеснен достъп в някои от страните на ЕС", каза д-р Дачев.

Слаб е интересът на младите, които да упражняват тази професия в национален мащаб. Ефектът ще се усети до няколко години.

Едни от най-младите педиатри в Русе, например, са на възраст над 40 години.

Лекарите над 50 години в страната са към 35 %. Тези, които са до 30 години или без специалност - към 30 %. Тенденцията за следващите 10 години е тревожна. За последните 15 години сестрите и лекарите у нас са намалели с 25 %.

Прогнозира се "наддаване" за млади специалисти в страната.

Засега МБАЛ - Русе, диспансерите работят доста добре, формират добър доход, но липсата на кадри с квалификация убива бъдещето на здравеопазването в региона.