В резултат на престъпно бездействие и неглижиране на предупрежденията на ЕК за нередности при провеждането на обществени поръчки има сериозни рискове към България да бъдат наложени санкции.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев от трибуната на НС, след като вицепремиерът Зинаида Златанова поиска думата и посочи състоянието на оперативна програма „Околна среда" и огромните проблеми, заради конкретни актове на бездействие по време на мандата на ГЕРБ.
По думите му трябва да се знае кой носи отговорност за тези действия.

Възниква логичният въпрос, заяви Станишев, - защо от 2011 година нищо не е предприемано от българското правителство, оглавявано от Бойко Борисов, за да отговори на критиките и тревогите на ЕК.
Позата на щраус, който си е заровил глава не помага на България, коментира Станишев.

По думите му беше много важно това, че вицепремиерът Златанова предостави информация какви спешни мерки са предприети, за да покажем сериозно отношение към критиките и опасността да бъдат наложени санкции на България.

По думите му, ако има сериозни проблеми, те трябва да бъдат артикулирани, назовани. Според Станишев Народното събрание трябва да възложи на правителството да коригира проблеми, които са създадени по време на управлението на ГЕРБ, по отношение на начина, по който са изразходвани европейски средства.

БСП лидерът посочи, че явно е имало чиновници, назначени още по времето на ГЕРБ, които умишлено са криели писмата, които Еврокомисията ни е изпращала по повод ОП „Околна среда".

Очакваме реакцията на ЕК от предприетите действия и на бездействието преди това. Българските данъкоплатци трябва да знаят, че еврейските средства се изразходват по правилата.

 

След като дни наред бившите управляващи и вицепремиерът Зинаида Златанова се нападаха за еврофондовете, темата се прехвърли и в пленарна зала.
Преди изказването на БСП лидера - от парламентарната трибуна Златанова запозна народните избраници с проблемите по Оперативна програма „Околна среда" (ОПОС).
Вицепремиерът изтъкна, че нямало да има проблеми с програмата, ако ГЕРБ неглижирали 2 години сигналите, идващи от ЕК.

Брюксел ни алармирал за наличието на субективност при разработване на тръжните документации, така че поръчките да бъдат спечелени от конкретни избрани изпълнители.Зинаидa Златанова каза, че нито тя, нито екоминистърът Искра Михайлова са били уведомени за наследените проблеми. Тази информация до края на предходния месец беше крита от нас, обясни министърът на правосъдието.
Златанова припомни, че основен бенефициент по ОПОС са общините. Задължение на изпълнителната власт още преди две години е било, когато тази опасност е била налице, да уведоми представителите на местната власт, както и незабавно да предостави адекватни предварителни инструкции как да се прилагат правилата за обществени поръчки, кoментира още тя.

Златанова увери, че в лицето на настоящия кабинет общините имат коректен партньор.
България е застрашена от анулиране на финансиране по ОПОС, обясни Зинаида Златанова. Дано няма такава оценка и за някоя от останалите оперативни програми, пожела си тя.
Вицепремиерът увери, че е предприела незабавни мерки за преодоляване на проблемите по програмата. На управляващите органи на оперативните органи ще бъдат изпратени стриктни указания за спазване на процедурите по възлагане на обществени поръчки. Препоръчано е на управляващите органи да променят подхода си и да направят преглед на процедурите, по които са верифицирани разходи, включени в доклади по сертификация през 2013 година.
Изискана е информация от управляващите органи за всички констатирани отклонения в обществените поръчки, свързани с незаконосъобразни критерии за възлагане. Ще се прецени нуждата от коригиращи мерки.

Очаквам в кратки срокове министърът на финансите и министърът на околната среда и водите да ме информират за резултатите от извършената от тях проверка, чиято цел е да установят всички обстоятелства, довели до настоящата ситуация, обясни още министър Зинаида Златанова.
Тя обеща, че като вицепремиер, отговарящ за европейските средства ще работи за прозрачно управление на европарите.

Всички нарушения, всички пропуски по реализирането на оперативните програми, за които сме информирани днес се отнасят собствено за периода на управление на ГЕРБ, намеси се и лидерът на ДПС Лютви Местан.
Ще се спука най-силно надутият балон на ГЕРБ, това е балонът, наречен „ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми", смята той. По думите му тревожно е, че България може би ще претърпи санкции дори за тези плащания, които вече са осъществени.

Проблемът е там, че процедурата е започнала и завършила в герберско време, посочи Лютви Местан. Всички сме наясно с изумителния талант на бившите управляващи да прехвърлят отговорността към предишни управления, допълни лидерът на ДПС. Този рефлекс има силата на втора природа за тях, все друг им е виновен, каза още той.
По думите му за тази заплаха с ОПОС политическата отговорност трябва да се носи от конкретни политически сили, които са били на кормилото на управлението. Отговорността за този риск е на ГЕРБ, категоричен е Местан.

Ако утре чуем лоши новини от Брюксел, след това, което днес чухме, нямате абсолютно никакъв шанс да излезете с гръмкото: не сме на власт, спряха им ги, коментира той.
Ако нещо ще се спре, става ясно, че то ще бъде спряно заради вас, подчерта Местан.