До края на следващата година всички стари отпуски трябва да бъдат използвани. В противен случай те ще бъдат загубени, решиха окончателно депутатите.

Няма да се прави график за отпуските в държавните институции. Това стана ясно след като депутатите приеха окончателно промените в Кодекса на труда.

Задължението работодателят да прави график за отпуските в началото на всяка календарна година ще остава само за частния сектор.

За следващата календарна година може да бъде отложено ползването на част от платения отпуск, но в размер на не повече от 10 дни.

Правото на работника да ползва платен отпуск се погасява след изтичане на две години от края на годината, за която се полага този отпуск.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за посочения период, работникът или служителят има право сам да определи времето за ползването на отпуската си, като уведоми за това писмено поне две седмици предварително.

От догодина държавните служители нямат да имат право на допълнителен платен годишен отпуск. Досега чиновниците имаха право на до 15 работни дни допълнителна почивка, които се прибавят към полагащите им се 20 дни годишен отпуск.

Депутатите намалиха долната граница на глобите за работодателите, които не спазват трудовото законодателство. Така работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ще се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 хиляди лв.