"Смисълът на Черната книга е не ние като издатели, а със засиления граждански контрол да предизвика прозрачност, отчетност и ефективно усвояване, било то на европейски фондове или на парите на всички нас - на българския данъкоплатец".

Toва заяви в интервю за News.bg програмният координатор на Фондация "Фридрих Науман" Петя Дюлгерова преди официалното представяне на "Черната книга на правителственото разхищение в България 2019 г.".

Книгата описва случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намеци за корупция и нецелесъобразно усвоени средства от ЕС. 

Идеята за Черната книга дойде през 2014 година, когато имахме за цел да подпомогнем създаването на Асоциация на българските данъкоплатци, които да разработват случаи, на които парите на българския или на европейския данъкоплатец не са похарчени по най-ефективния или най-целесъобразния начин, обясни Дюлгерова.

Идеята не успя да се реализира и заради това започнахме работата по Черната книга, разчитайки на подкрепата на български разследващи журналисти.

Във всяка книга има по 15 случая и в тях не се цели изчерпателност, а по-скоро да се даде моментна снимка на примерни казуси, с които парите на българския или европейския данъкоплатец са похарчени по един глупав или неефективен начин.

Черната книга иска да покаже как по един алтернативен начин могат да бъдат похарчени парите на хората или има намек за корупция, с което възможността за свободен избор, перспектива, развитие на младите хора или конкуренция е силно нарушен.

Авторите в Черната книга са Генка Шикерова, Мария Цънцарова, Доротея Дачкова, Таня Петрова, Мила Чернева, Спас Спасов.

Петя Дюлгерова изтъкна, че в Черната книга има истории за разкриване на европейски проекти. Тя благодари и на всички регионални журналисти, които от години участват в написването на Черната книга, защото случаите са от значение както за София, така и за страната.

Издателите на книгата са категорични, че ще продължат да разказват историии за разхищение на парите на българските данъкоплатци.

Сред случите вътре в книгата са: "Твърде скъпото специално правосъдие", "Поръчка за 30 млн. лв. Агенцията за безопасност на храните", "Пропуски в тол системата за милиони", "Спестените пари за нови трамвайни релси по Графа", "София си е поръчала безумно скъпи мебели за центъра", "Злоупотреби с парите за здравеопазване", "Медии на килограм" и "Икономически и политически измерения на разхищението". 

Пак затвориха Графа за ремонт

Пак затвориха Графа за ремонт

Отсечка от столичната улица "Граф Игнатиев" осъмна затворена за ремонт

В раздела "Спестените пари за нови трамвайни релси по Графа", авторите в Черната книга целят да покажат как от четирима кандидати за ремонт на столичната улица - двама отпадат, защото не отговарят на изискванията. Третият кандидат - "ПСТ Градска среда Зона 2" е отстранена, защото предлага виброизолационни подложки с маса над 15 кг. В крайна сметка победител в конкурса е "Джи Пи Груп". Всички помним оттук нататък какво се случва. Спечелилата фирма започва да полага съвсем различен материал - този на отстранения конкурент.