"Бавното правосъдие е липса на правосъдие." Това заяви британският посланик у нас Емма Хопкинс по време на конференцията "Съдебната реформа: Гласът на бизнеса", която се проведе в Софийския университет "Свети Климент Охридски"

По думите на Емма Хопкинс работещата съдебна система създава доверие сред инвеститорите, по-добро здравеопазване и качество на услугите, както и развита инфраструктура.

В изказването си тя акцентира върху посоката, по която ще се развива оттук нататък реформата и как ще се реши проблемът с претоварените съдилища. Според нея би било честно търговете за обществените поръчки да се печелят не от кандидата с най-много връзки, а от най-конкурентния кандидат.

За ефективно правораздаване, еднакъв достъп до правосъдие и върховенство на закона призоваха представители на бизнеса, участващи в конференцията. Тя бе организирана от Американската търговска камара в България (AmCham), Британско-българска бизнес асоциация и Конфиндустрия България в партньорство с Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Целта на форума бе бизнесът да заяви ясно позицията си, че е необходимо в България да заработи съдебната система, която да гарантира стабилна и предвидима инвестиционна и бизнес среда.

"Темата за върховенството на закона не е нова за нас и нашите партньори от другите двустранни търговски камари, заяви президентът на AmCham Красимира Чемишанска. Тя напомни, че в началото на 2016 г. 10 търговски камари са изпратили писмо в подкрепа на съдебната реформа до президента, правителството и Народното събрание.

Разтревожен, чуждият бизнес пише до Борисов

Разтревожен, чуждият бизнес пише до Борисов

Изявлението им съвпада с писмо на американска компания за поискан подкуп

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, призова за единство в обществото и сред адвокатурата за действена и ефективна съдебна реформа. "Нека участниците в реформата престанат да отстояват собствените си частно-служебни интереси, а да погледнат глобално. Адвокатите сме рицари на справедливостта." Негенцова призова за реформа, даваща ефективен достъп до правосъдие.

Според посланика на Италия Стефано Балди не е важно само какво се прави по съдебната реформа, но и какво е усещането в обществото за справедливост и корупция. Той даде рецепта как да се промени това усещане. "Това може да стане при три условия - постоянство, комуникация и доверие", заяви посланикът. Той смята, че е необходимо да има последователност в провежданите политики, да се комуникират правилно промените, за да разбират хората и инвеститорите реформите. "Ангажираните с реформите трябва да внушават доверие", подчерта посланикът.

"Бизнес общността говори в един глас. Бизнесът участва в дискусията не защото иска специално третиране, условия да правят най-добре, това което могат - да работят за икономическия растеж на страната, да създават работни места, да провеждат програми, насочени към развитие на културата и образованието.

"Трябва да се гарантира еднаква защита за всички и еднакъв достъп до правосъдие", обясни и Марина Стронг, шарше д"афер в посолството на САЩ у нас.