Длъжни сме да помним най-важното, което Христо Ботев ни каза - да бъдем свободни и преди всичко - човеци. Това заяви председателят на 44-то народно събрание Димитър Главчев в словото си пред събралите се на връх "Околчица".

Главчев и народни представители участваха във всенародното поклонение на връх "Околчица" по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Председателят на парламента се включи и в традиционния поход "По стъпките на Ботевата чета" до върха.

Главчев приветства младите хора дошли във Врачанския Балкан, където, по думите му, земята е напоена с кръвта на Ботев и неговите четници. Убеден съм, че вие ще пренесете през времето спомена за войводата и неговите четници, чрез вас стъпките му ще отекват из друмищата на България, чрез вас ще продължат да звучат стиховете на Ботев, близки и родни, обърна се Димитър Главчев към присъстващите.

Депутатите почетоха Деня на Ботев и загиналите за отечеството

Депутатите почетоха Деня на Ботев и загиналите за отечеството

Втори юни не е дата, втори юни трябва да е всеки ден, настояват червените

Събрали сме се, за да поднесем единствената мечтана от Ботев награда - "да каже нявга народът - умря сиромаха за правда, за правда и за свобода", каза Главчев. "Вашата почит, вашето преклонение са доказателството, че саможертвата си е струвала!", допълни той.

Главчев призова да се отдаде заслуженото и на тези, които са съхранили спомена за подвига на Ботев и са ни го предали. На първо място това са врачани, които още от Освобождението започват да честват Ботев, а година след идването на свободата те събират пари за паметник на Левски в София и заявяват, че имат намерение да строят паметник на Ботев във Враца, посочи председателят на парламента.

Едва след тях се нареждат първият изследовател и биограф на Ботев Захари Стоянов, патриархът на българската литература Иван Вазов, проф. Александър Балабанов, проф. Боян Пенев и още много учени, изследователи и преди всичко - патриоти, добави той.

България почита Деня на Ботев

България почита Деня на Ботев

Сирени и минута мълчание в цялата страна...

За различните поколения българи, независимо от времето, социалното положение или географско местонахождение, Христо Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва, поезия с борба, подчерта Димитър Главчев. Според него революционерът е идеалът за българин - горд и красив, борец по темперамент, поет по душа.

На връх "Околчица" врачанският Митрополит Григорий отслужи молебен за душите на загиналите за свободата на България.