До 3 септември от "Да, България" ще решат дали ще останат част от коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България". Това обясни в студиото на БНТ Антоанета Цонева от "Да, България".

По думите ѝ е необходимо още време заедно с партньорите да бъдат договорени условията на коалиционния договор, защото ПП-ДБ е коалиция от няколко партии. Вчера от "Да, България" с лидер в оставка Христо Иванов обявиха, че ще проведат още един кръг преговори с досегашните си партньори за бъдещото си явяване на предсрочните избори. Така два месеца преди тях не е ясно в какъв формат ще се явят на 27 октомври 2024 г. На последните избори знакови лица от "Да, България" като Ивайло Мирчев например останаха извън парламента. 

"В навечерието на изборите няма нищо по-важно да направим така нашите документи, с които ще се явим на изборите, включително и програмните ни цели, начинът по който си представяме упражняването на властта. Създаването на амбициозна стратегия как ние да увеличим доверието в коалицията, тъй като загубихме половината си избиратели на последните избоди, как да се обърнем към поддръжниците, за да направим по-добър резултат", заяви Антоанета Цонева.

Важно е как ще изглежда нашето политическо представителство. В момента говорим за критериите за политическото представителство, обясни още Антоанета Цонева. Върху самите критерии няма спорове, както между нас, така и в обществото и нашите гласоподаватели. Тя обаче не пожела да уточни с кого са точно пререканията в рамките на коалицията - с ДСБ или с ПП.

Разговорът е за селекцията на кандидатите, призна Антоанета Цонева, но не пожела да каже накъде натежават везните - за коалиционно споразумение или за самостоятелно явяване на изборите на "Да, България".

"Да, България!" все още не знае в каква форма ще се яви на изборите

"Да, България!" все още не знае в каква форма ще се яви на изборите

Ще има още един кръг от разговори с партньорите им от ПП-ДБ

Като причина обаче за загубата на гласове от страна на коалицията ПП-ДБ Цонева обясни, че явно "не са могли да обяснят достатъчно достоверно и убедително нашите цели". Това се отнася и включително до това защо в предишния парламент имаха 160 гласа мнозинство заедно с ГЕРБ и ДПС.

Ние оставаме гаранта в държавата за налагане на върховенството на правото, утвърди обаче тя.

Случващото се в момента в държавата и в ДПС е доказателство, според Антоанета Цонева, от нуждата от още колосални усилия на "Да, България". Това е пълномащабна война, което виждаме на политическия терен у нас, заяви Цонева.

Божидар Божанов: Единствената възможна коалиция е анти Пеевски

Божидар Божанов: Единствената възможна коалиция е анти Пеевски

ПП-ДБ дават на Атанас Илков данни за купуване на гласове и чакат да ги изненада