Паметта на невинните жертви, избити в изпепеления Босилеград и околните села, е жива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в обръщението си към българското малцинство в Босилеград по повод вековната годишнина от трагичните събития на 15 и 16 май 1917 година. Тя допълни, че за това говори присъствието им.

С откриване на документална изложба започна отбелязването на годишнината, съобщават от "Дондуков 2".

Йотова направи ретроспекция на историческите събития. Тя подчерта, че страниците от историята не бива да се затварят, а да се четат докрай. Така ще отпаднат съмненията и недоизказаните факти, които водят до потенциални напрежения и конфликти.

Възпоменателна плоча с имената на жертвите от опожаряването на Босилеград беше представена пред вицето.

Тя изтъкна, че България днес е стабилна държава в Югоизточна Европа, уважаван член и сигурна външна граница на Евросъюза с над 10-годишна история. Илияна Йотова подчерта отговорността на страната ни за европредседателството от януари следващата година. Тя отново повтори позицията, че присъединяването на Сърбия и другите балкански държави към ЕС е най-сигурният гарант за мир и развитие на тази част от Европа.

В словото си Илияна Йотова изтъкна още, че Сърбия е започнала преговорния процес с ЕС, а едни от най-важните критерии за членство са свободата, правовата държава и човешките права. По думите й България внимателно следи напредъка по тези въпроси, защото той включва и правата на българското малцинство.

Йотова е категорична, че защитата на малцинствените права в образованието, свободата на използване на езика, достъп до медиите и богослужение на роден език е в изпълнението на правилата за европейско членство. Тя подчерта, че българското малцинство има право да участва в местното, регионалното и националното управление.

От 2003 г. Сърбия е член на Съвета на Европа и е подписала Рамковата конвенция за правата на малцинствата. Илияна Йотова подчерта, че пътят към Европа преминава през развитието на добри двустранни и добросъседски връзки. Тя изрази надежда, че скоро ще заработят и допълнителни ГКПП, единият от които е Трекляно - Босилеград.

Нашите сънародници получиха уверението на вицепрезидента в приемствеността и стабилността на българската политика към българското национално малцинство в Сърбия и даде гаранции за още по-голяма ангажираност към културните центрове в Босилеград и Димитровград. Тя призова младите хора да знаят и използват българския език, да познават българската култура, традициите и обичаите.

Илияна Йотова подчерта още, че трябва не само да съхраним, но и да развиваме идентичността си. По думите й 15 млн. души по света говорят български език. Езикът ни е официален в ЕС. Европейската перспектива пред двете страни България и Сърбия, дава нови възможности, участия в общи проекти и програми, които трябва да започнем заедно, заключи Йотова.