"Моето отношение е, че днес отдаваме почит на всички жертви - и на невинно загиналите, и на тези, загинали за своята идея за България. Днешната дата е повод да направим крачката към помирение с миналото. Нашата сила е в помирението и единение на нацията".

Това каза кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев при поднасянето на венци пред Паметника на Незнайния войн в София по повод честването на 9-ти септември.

Ген. Радев заяви, че малцина остават безразлични към тази дата. За него най-страшното е, че много българи загиват, убити от българи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че политиците имат мисия да дадат пример за това как да бъде приемана историята, как да не бъдат изопачавани фактите и как да бъдем единни.

Участието на България във Втората световна война на страната на фашистките сили е факт, който за радост не може да бъде преиначен от противниците на 9–ти септември. На този ден българската нация, общество и държава дължат почит и уважение към празника на антифашистката съпротива наредила огромната част от българското общество на страната на мира, хуманизма и достиженията на европейската цивилизация, се казва в декларация, прочетена от БСП по-рано в парламента.

Изтъква се, че българският празник на Победата е част от голямата победа, постигната от народите на Европа с оръжие срещу фашистките окупатори.

Победата на 9-ти септември в същото време е резултат от десетилетните борби на голяма част от българската общественост, на представителите на различни партии срещу неконституционните режими на управление на държавата. В тази борба участват земеделци, социалдемократите, радикалите, демократите срещу фашистките политически организации в България, за възстановяването на Търновската конституция, заявяват социалистите.

Според тях политическата промяна на 9-ти септември дава тласък на половинвековно възходящо развитие. За няколко десетилетия е изградено индустриалното общество в България, отвори се пътя за догонващо икономическо и социално развитие.

Днес след като голяма част от индустриалното наследство на държавата е в руини, ние отново сме в положението на догонващи развитите общества и икономики на съюза към който принадлежим, се казва още в декларацията.